Startsida - Nyheter

Norska Ship to Gaza-fartyget bordat av israeliska marinen

Redan den 26 juli varnade Israels FN-ambassadör Danny Danon för att Israel ”kommer att använda alla nödvändiga åtgärder” för att skydda sin suveränitet mot Ship to Gaza-fartygen med 45 aktivister som seglar mot Gaza med avsikten att bryta mot Gaza-blockaden.

I söndags meddelade Ship to Gaza att den norska fiskebåten al-Awda (Kårstein) lastad med medicinskt biståndsmateriel, bordats av israeliska marinen medan den befann sig på internationellt vatten, cirka 49 nautiska mil från Gaza.

– Omkring 12:30 idag (söndag) kontaktades fiskebåten över radio av den israeliska marinen och gavs en så kallad sista varning, där hon uppmanades att vända om för att undvika att stoppas av israeliska krigsfartyg, ”med alla medel som krävs”.

På måndagen meddelade Ship to Gaza att två av de som gripits ombord på den norska fiskebåten, båda är israeliska medborgare, hade släppts mot borgen. De är anklagade för försök att komma in i Gaza samt konspiration för att begå brott. En av dem, Zohar Chamberlain Regev, har sagt att hon sett blod på Al-Awdas däck medan de sista deltagarna höll på att dras bort från fartyget.

Ship to Gaza uppger i sitt pressmeddelande att organisationen är bekymrad över situationen för de frihetsberövade deltagarna och besättningen som har förts till Givon-fängelset i Israel.

– Vi är fortfarande allvarligt bekymrade över deras säkerhet och välbefinnande eftersom vi inte haft någon kontakt med dem sedan klockan 14 idag (måndag 30 juli). Vi fortsätter kräva att vår båt och de medicinska förråden ombord når sin rättmätiga mottagare, det palestinska civila samhället i Gaza.

I maj avseglade fyra båtar från Skandinavien mot Gaza under aktionen Ship to Gaza. Det norska fartyget med 22 personer ombord var det första som närmade sig sitt mål under söndagen. En svenskregistrerad båt är ännu inte framme i det havsområde där Al-Awda uppbringades, enligt TT. Det finns 12 personer från Spanien, Kanada, Frankrike och England på båten från Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV