Startsida - Nyheter

Så ser partiernas engagemang i hbtq-frågor egentligen ut

Inte långt efter att RFSL i fredags presenterade sin kartläggning över det hbtq-politiska klimatet i Sverige gick Jan Björklund (L) och Birgitta Ohlsson (L) ut med att Liberalerna anses ha den bästa hbtq-politiken. Samtidigt kungjorde Miljöpartiet (MP) att de ”är det riksdagsparti som är bäst på hbtq-politik enligt RFSL:s valrapport 2018” och Feministiskt initiativ (Fi) att ”F! stämmer bäst med RFSL:s åsikter”.

Det är lätt att bli förvirrad när fler partier samtidigt påstår sig stå hbtq-organisationen närmast. Förklaringen är att rapporten visar flera tabeller som mäter olika saker och det politikerna gör är att lyfta fram just de områden där det egna partiet ges höga poäng.


Första plats

Fi står mycket riktigt RFSL närmast när det kommer till riksdagskandidaternas enkätsvar. Procentsatsen för hur väl partiföreträdarnas ståndpunkter överensstämmer med RFSL:s är 91,2 procent. Partiledarna Gita Nabavi och Gudrun Schyman får även höga träffar individuellt; 95,8 respektive 92,7 procent. ”Överlag överensstämmer Fi:s enkätsvar med RFSL:s åsikter i samtliga frågor, förutom när det gäller värdmödraskap, där Fi tydligt är emot”, skriver RFSL i rapporten. Hur väl ståndpunkterna överensstämmer med hur partiet skulle rösta i riksdagen är svårt att säga, då Fi ännu inte sitter i parlamentet.


Andra plats

På andra plats vad gäller riksdagskandidaternas enkätsvar kommer MP, med 88,6 procent av svaren överensstämmande med RFSL:s ståndpunkter. Eftersom Fi inte sitter i riksdagen hamnar MP på första plats bland riksdagspartierna. Tittar man på hur partiet röstat i riksdagen blir siffrorna dock annorlunda. Endast i 52,3 procent av alla röstningar har MP agerat i enlighet med RFSL:s åsikter, vilket är att jämföra med 85,5 procent förra mandatperioden. Detta beror enligt RFSL troligtvis på att MP suttit på regeringsmakten: ”Vi ser tydligt att de partier som suttit i opposition under respektive period får högre poäng. Det tycks alltså som att det är lättare att gå på RFSL:s linje om du inte samtidigt har regeringsmakten.”


Liberaler

L är det parti som i högst utsträckning röstat i enlighet med RFSL:s åsikter i riksdagen. I procent räknat blir siffran 82,1 procent. När partiet satt vid makten under förra mandatperioden var partiets siffra 37,1 procent. Även här är det troligt att det handlar om huruvida partiet sitter vid makten eller är i opposition. Procentsatsen för hur väl riksdagskandidaternas enkätsvar överensstämmer med RFSL:s ståndpunkter är för L:s del 73,5 procent.


Längst ifrån

Det parti som utmärker sig genom att stå längst ifrån RFSL i rapporten är Sverigedemokraterna (SD). I mycket liten utsträckning sympatiserar partiet med organisationens ståndpunkter. I endast 6,8 procent sammanfaller partiets röstande i riksdagen med RFSL:s linje. Vad gäller enkätsvaren överensstämmer ståndpunkterna med 19,2 procent. Detta baseras dock på ett underlag där endast nio av de 60 kandidaterna som tillfrågats har svarat. Jämställdhetspolitiska talespersonen Paula Bieler uppges hålla med RFSL till 14,6 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV