Startsida - Nyheter

Migrantarbetare i dödsolyckor i Italien

Den 7 augusti dog 12 personer när den skåpbil de färdades i frontalkrockade med en lastbil. Ett par dagar tidigare hade fyra personer dött i en liknande olycka. Alla omkomna var migrantarbetare. De förolyckade var killar från Gambia och andra länder i Afrika på väg hem efter en dag på fälten där de plockade tomater.

– Jag minns inget av olyckan, säger Alagie Saha, 33 år från Gambia, och en av de överlevande efter dödsfärden den 7 augusti, från sjukhussängen i ett videoklipp för Corriere della Sera.

Han hade lyckats få ihop 16 tomatlådor den arbetsdagen. För varje låda får han 15 kronor. Han berättar även att han inte riktigt minns om de hade arbetat 7-8 timmar eller så mycket som 12 timmar den dagen. För hemtransporten hade han och de övriga vännerna betalat 35 kronor, enligt vittnesmålet i Corriere della Sera.


Facket protesterar

”I morgon jobbar ingen på marken i Capitana, utan vi strejkar, vi strejkar mot exploateringen av arbetarna och mot de personer och företag som rekryterar dem för detta syfte”, skrev regionpresidenten Michele Emiliano, i Puglia på sitt twitterkonto på olycksdagen.

Onsdagen den 8 augusti anordnade flera stora fackorganisationer en marsch. Iklädda röda kepsar gick hundratals migranter och italienare tillsammans i demonstrationen i protest mot de usla villkoren som många lever under som daglönare i det italienska jordbruket. Det är just röda kepsar som de flesta unga killar som plockar tomater och andra säsongsgrönsaker har på sig för att skydda sig mot den starka solen som de arbetar under 8-12 timmar per dag. Många för mindre än 20 kronor i timmen.


Premiärministerns blixtbesök

Samma dag gjorde premiärministern Giuseppe Conte och inrikesministern Matteo Salvini ett blixtbesök i staden Foggia, där olyckorna ägt rum. Salvini och regeringen menar att dödsolyckorna och exploateringen av migrantarbetare i jordbruket i regionen är relaterade till maffian som tjänar stora pengar på att i organiserad form utnyttja de afrikanska migrantarbetarna för tungt jordbruksarbete under usla arbets- och levnadsförhållanden.

”Vi kommer gradvis att tömma ghettona. Det är inte möjligt att det finns ghetton i ett utvecklat samhälle”, sade Matteo Salvini under en presskonferens hos prefekturen i Foggia, Puglia, rapporterar inrikesministeriet på sin hemsida.

”Kampen mot maffian och mot exploateringen är prioriterade områden för mig och regeringen. vi kommer använda alla medel som står till buds för att motarbeta dessa brottslingar”, sade Matteo Salvini, rapporterar inrikesministeriet på sin hemsida.

Han underströk även gång på gång vikten av kampen mot den illegala invandringen.

Många befarar att kontrollerna kommer att intensifieras i området. Alla utan uppehållstillstånd ska bort, enligt inrikesministern, och alla som arbetar måste ha dokument med rätt att vistas i landet. De sju första dödsoffren, som identifierades efter dödsolyckan i tisdags, rapporterades i medierna alla ha haft dokument. För de som arbetar vill regeringen bygga bort de inhumana livsvillkoren genom att erbjuda enklare boenden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV