Startsida - Nyheter

Spansk domstol anklagas för att bagatellisera nazism

Sedan en domstol i Valencia ogiltigförklarat avlyssning som bevisning har 18 medlemmar i den nynazistiska gruppen Frente antisistema friats helt. Polisutredningen har visat att de lagrat skjutvapen och en granatkastare samt planerat våldsdåd. Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff om mer än 42 års fängelse, men domstolen argumenterar i sitt beslut för att hela förundersökningen grundar sig i vad den betraktar som olaglig avlyssning och väljer därför att fria de åtalade helt.

Bland dem finns två militärer och en tidigare morddömd. Tidningen El país rapporterar också att en av gruppens ledare, som fanns med bland de åtalade, tills för inte länge sedan var föreståndare för ett privat ungdomscenter vars verksamhet riktat sig till utsatta i åldern 9-17 år som hänvisats dit, och finansierats av regionala sociala myndigheter.

Den friande domen har väckt stark kritik och en rad organisationer och partier ifrågasätter i ett gemensamt uttalande de juridiska grunderna för att ogiltigförklara avlyssningen, som godkänts i tidigare led av rättsprocessen. De uttrycker också bestörtning över att olaga vapeninnehav inte resulterar i någon påföljd, och påminner om ”det sociala larm som finns i hela Europa på grund av den extrema högerns återväxt”. Marga Sanz från EUPV, en av organisationerna bakom uttalandet, menar att domen speglar att de spanska institutionerna ”inte tar bekämpningen av hatbrott och den reellt existerande fascismen på allvar”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV