Startsida - Nyheter

Göteborgs stad ville stoppa samtal på Reclaim pride

Arrangörerna av den frihetliga hbtqia+-festivalen Reclaim pride GBG, som pågår på Fängelsets kulturhus i Göteborg 16-17 augusti, kallades på torsdagen till ett möte med stadens kultur- och fritidsförvaltning. Förvaltningen hade synpunkter när det gäller visningen av filmen Burka songs 2.0, med efterföljande samtal, och krävde ändringar.

Det framgår av ett pressmeddelande från Reclaim pride GBG. Där framgår också att staden även ville stoppa en programpunkt om repression, arrangerad av den anarkistiska stödorganisationen för fångar Anarkist black cross.

När det gäller filmvisningen ska sektorschefen Lotta Sjöberg ha förtydligat i ett mejl att programpunkten fick genomföras om aktivisten Fatima Doubakil inte medverkade, och förvaltningen krävde att få godkänna en eventuell ersättare.

– Det här kom som en chock för oss alla. Jag trodde verkligen inte att det stod så illa till med demokratin i vårt land, att Göteborg stad skulle gå in och detaljstyra ett arrangemang på det här sättet. Det är skrämmande att staden ska bestämma vem som är lämplig att få uttala sig i ett offentligt och demokratiskt samtal om ett konstverk i ett pridesammanhang, säger Hanna Högstedt som regisserat Burka songs 2.0.

Som grund för sin bedömning har Göteborgs stad hänvisat till ett förebyggande arbete mot radikalisering och våldsbejakande extremism som avdelningen för social utveckling gjort, men varken Högstedt, Reclaim pride GBG eller Doubakil ska ha fått ta del av några underlag för bedömningen.

”Det finns inga formella anklagelser mot Fatima Doubakil, och därmed kan hon inte heller frias. Att uteslutas för att man inte kan vara säker på att en person står för vissa saker går emot principen om rättssäkerhet, och skapar en enorm godtycklighet”, skriver Reclaim pride GBG.

Filmvisningen och samtalet genomfördes, efter svåra överväganden inom arrangörsgruppen, ändå som tänkt medan programpunkten om repression ställdes in.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV