Startsida - Nyheter

USA: Dom mot ex-simmaren Brock Turner står fast

Den tidigare simmaren Brock Turner som dömdes 2016 för sexuella övergrepp mot en kvinna vid Stanford university i Kalifornien, USA, kommer inte att få en ny rättegång. Det fastslog en domstol i början av augusti. Brock Turner, som endast dömdes till sex månaders fängelse, har sedan i december förra året försökt att få till stånd en ny rättegång då han menade att bevisningen mot honom inte var tillräcklig. Han krävde också att få slippa registrera sig som en sexualbrottsling, vilket han enligt lag är tvungen att göra livet ut, rapporterar Associated press.

Hans advokat Eric Multhaup hävdade att det Brock Turner hade gjort när han tvingade sig på den medvetslösa 22-åriga kvinnan var att försöka ha ”outercourse”, till skillnad från ”intercourse” (det vill säga samlag) och att det därmed inte kunde anses utgöra ett försök till våldtäkt vilket var en av sakerna han dömdes för. Brock Turners begäran om ny rättegång avslogs dock. I domslutet skriver domare Franklin Elia bland annat att det som pågick då Turner blev avbruten inte utesluter att hans mål var att genomföra en regelrätt våldtäkt, rapporterar Vice news.

Brock Turner dömdes av domare Aaron Persky till endast sex månaders fängelse då domaren inte ansåg att han utgjorde någon fara samt att han riskerade att må dåligt av ett längre straff. Detta ledde till hård kritik och i juni i år avsattes Persky som domare efter en lång kampanj som bland annat drivits av Michele Dauber, en juridikprofessor vid Stanforduniversitetet som också är en vän till offrets familj.

I samband med rättegången 2016 läste kvinnan som utsattes för Turners övergrepp upp ett brev som snabbt fick stor spridning i sociala medier och i media. I brevet skrev hon bland annat: ”Någon som inte kan ta fullt ansvar för sina handlingar förtjänar inte ett mildrat straff. Det är djupt kränkande att han försöker urholka våldtäkt genom en antydning om ’promiskuitet’. Definitionsmässigt är våldtäkt inte frånvaron av promiskuitet, våldtäkt är frånvaron av samtycke, och det stör mig djupt att han inte ens kan se skillnaden.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV