Startsida - Nyheter

V vill satsa fem miljarder per år på jämställda löner

I helgen gick Vänsterpartiet ut med ett vallöfte om ”jämställdhetsmiljarder”. Det är ett stöd riktat till Sveriges kommuner och landsting som enligt partiet ska möjliggöra utjämning av könsbaserade löneskillnader.

Landstingen och kommunerna kommer att få utforma de åtgärder som behövs på respektive arbetsplats. Motkravet är att de går in och satsar lika mycket som staten, det vill säga en medfinansiering på 50 procent. Först i efterhand, när arbetsplatsen kan uppvisa resultat genom exempelvis lönekartläggningar, betalas det statliga stödet ut. Jämställdhetsmiljarderna är i förlängningen tänkta som en permanent del av statsbidraget för kommuner och landsting, som också ska kunna användas till att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö inom offentlig sektor.

– Arbetsvillkor och arbetsmiljö följer ett tydligt könsmönster. Kvinnodominerade branscher tenderar att präglas av sämre arbetsvillkor och en sämre arbetsmiljö än motsvarande mansdominerade branscher. Ska man orka ända fram till pensionen måste arbetsmiljön och arbetsvillkoren bli bättre. Där kommer jämställdhetsmiljarderna att göra skillnad. Pengarna ger arbetsplatsen möjlighet att ta bort delade turer, att öka bemanningen, se över schemaläggningen och öka inflytandet över arbetet, säger Nooshi Dadgostar, vice partiledare för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet konstaterar att satsningen svarar mot det stora rekryteringsbehovet inom offentlig sektor:

– För att möjliggöra för kvinnor att både stanna kvar i och välja arbete inom offentlig sektor, behöver arbetsvillkor och arbetsmiljö rustas genom ordentliga satsningar. 80 procent av de anställda i kommuner och landsting är kvinnor. Deras arbete är undervärderat, vilket kanske syns allra tydligast på lönerna. Det är därför viktigt att höja värdet på arbetet som utförs i hela sektorn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV