Startsida - Nyheter

BP sparkar sexismanklagade tränaren Luis Pimenta

En intern utredning tillsattes för att gå vidare med anklagelserna som spelare och andra med insyn i det allsvenska herrlaget anonymt vittnade om i Sportbladet i fredags. Den utredningen har nu lett till att både Luis Pimenta och assisterande tränaren Goncalo Pereira avskedas.

– Baserat på vår utredning finns inte längre förtroende från ledning och styrelse, säger klubbdirektör Henrik Nilsson till Sportbladet på onsdagen.

– Undersökningen har visat att det har förekommit ett språkmissbruk som inte är förenligt med vår värdegrund. Det sättet som ledarskapet har skötts på har brustit.

Anklagelserna har handlat om mobbning och utfrysning, liksom om sexism och rasism. Pimenta ska enligt Sportbladet ha använt sig av ett språkbruk som inkluderar n-ordet, liksom en machoattityd då han i matchanalyser uppmanat spelarna att avgöra huruvida de i särskilda situationer under en match betett sig som en ”fitta” eller om de haft ”stake”.

– Alla gick upp individuellt, alla som spelade i matchen, och berättade inför alla andra om när man var en pussy och när man hade balls.

– I ett lag där lagkaptenen har pride-färgerna på bindeln. Hade folk som jobbat på kansliet fått höra vad vi gjorde så hade de aldrig kunnat acceptera det. Det här är en ungdomsklubb som jobbar med jämlikhet, säger en av de intervjuade i Simon Banks avslöjande.


BP har satsat på jämställdhet

Pimenta dementerade på tisdagen vissa av anklagelserna och sade då till TT att han aldrig sagt n-ordet:

– ”N-ordet” har aldrig använts av mig personligen. Jag har aldrig fällt en nedlåtande kommentar om ras, nationalitet eller ursprung, säger han, rapporterar Aftonbladet.

Vad gäller sexismen sade han att han visserligen använt sig av språkbruket han anklagas för men försvarar sig med argumentet att de har annan betydelse på engelska samt att det är vanligt att de används i omklädningsrum:

– Jag har rannsakat mig själv och förstått att de här två uttrycken, som användes på engelska, får en helt annan betydelse när de översätts till svenska, då de får en sexuell konnotation, säger han i ett skriftligt uttalande till TT, rapporterar Dagens nyheter.

Därmed bekräftade Pimenta alltså själv stora delar av det spelare vittnat om och visade samtidigt att han inte förstår varför den typen av språkbruk liksom metodik är oförenligt med en klubb som det senaste året jobbat med en omfattande jämställdhetssatsning. Detta bland annat genom samarbete med Futebol dá forca och stiftelsen Fair pay, liksom anställningen av jämställdhetsstrategen Charlotte Ovefelt för att vidareutveckla det arbetet. Om det här glappet pratade bland andra sportjournalisten David Fjäll i podcasten 3-5-2 på onsdagen (innan beskedet om att Pimenta fått sparken bekräftats):

– Det stora problemet för Brommapojkarna är att de under säsongen talat mycket om jämställdhet, att damlaget och herrlaget ska få lika mycket uppmärksamhet och att de ska styra om så det blir jämställt. I det ligger också hur man uttrycker sig och hur man beter sig, om BP ska vara trovärdiga i den satsningen på en jämställd kommunikation och jämställd förening måste de göra sig av med tränaren. Hur kan man ha en tränare, assisterande tränare och i förlängningen en sportchef som inte alls följer de riktlinjer som klubben vill ha?, undrar David Fjäll och pekar på att BP borde gjort en bättre research innan de anställde Pimenta sent förra året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV