Startsida - Nyheter

Stefan Löfven kritiseras för skuldbeläggande av mordoffer

För snart fyra veckor hittades Gheorge Hortolomei-Lupu, även kallad ”Gica” död i Jönköping. Det visade sig att mannen bragts om livet, och ett gäng tonårspojkar, som ska ha trakasserat mannen under två års tid, misstänks för delaktighet i dådet. Två pojkar misstänks för mord, en 16-åring sitter häktad.

Nu får statsminister Stefan Löfven kritik för att han lyft tiggeri som det stora problemet i sammanhanget, och inte det samhällsklimat där romer som tigger kan trakasseras och till och med mördas utan större reaktioner. Bland kritikerna finns den romska föreningen Rung, som i ett pressmeddelande fördömer ett uttalande av Löfven i Jönköpings-posten efter mordet:

– Vi behöver diskutera hur man får stopp på tiggeriet för det är ingens framtid. Men det här är ju fruktansvärt.

”Genom sitt uttalande gör statsminister Stefan Löfven en direkt koppling mellan mordet och mordoffrets inkomstkälla som bestod av att tigga. Med andra ord en antydan om att mordet har med mordoffrets fattigdom att göra. I mina ögon är det här en form av att skuldbelägga offret. I detta fall en 48-årig före detta tryckeriarbetare som inte gjorde en fluga förnär”, skriver Rungs ordförande Kim Fredriksson i pressmeddelandet.

Han lyfter att de senast årens grova våldsdåd, med brandattentat, vandalisering, misshandel, hat och hot främst mot nyanlända hemlösa romer har tydligt antiziganistiska motiv och kräver en ursäkt av statsministern, men också krafttag mot hatbrotten mot romer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV