Startsida - Nyheter

”Vi står kvar” – Fi håller ställningarna på kommunnivå

Feministiskt perspektivs valreporter Aleksa Lundberg följde rösträkningen från Fi:s valvaka på söndagen. Bland annat lät hon chefredaktör Anna-Klara Bratt kommentera siffrorna i SVT:s vallokalsundersökning som presenterades klockan 20. Bland annat pratade de om den medieskugga som Fi har befunnit sig i under valrörelsen.

– Den enda fråga jag har sett ställas till Fi, oss undantaget, är varför Fi inte profiterat på #metoo. Om man endast får den frågan, när man också kan konstatera att det är ingen som kunnat göra trots att många försökt. Vi pratar om en typ av diskriminering och våld som förekommer också, har det visat sig, i alla partier, så det har inte fungerat. Och varför, jo det är en tvärpolitisk rörelse och det måste den också vara för att kunna samla så brett. Det kan vara direkt politiskt kontraproduktivt att försöka profitera på en sådan rörelse. Det enda som skulle hända då är att det blev färre.

– Sedan säger även etablerade politiker att de har inte heller fått prata sakpolitik och det handlar ju om den oklara situationen som vi har politiskt. Ju närmare valdagen vi har kommit desto mer deprimerande har det känts. Att partierna inte i folkets tjänst har satt sig ner och pratat om tänkbara lösningar och redovisat dem öppet.

Partiledaren Gita Nabavi beskriver sig i en intervju med Aleksa Lundberg som obotlig optimist, och delar uppfattningen att bristen på synlighet i etermedierna, inte minst public service har gjort det svårt för Fi att nå ut.

Angående de första preliminära siffrorna konstaterade medpartiledaren Gudrun Schyman att det står stilla mellan blocken och att Fi hade behövts för att låsa upp ett läge som blir svårhanterligt.

När de räknade rösterna från valdistrikten hade börjat strömma in höll Nabavi och Schyman ett gemensamt framåtblickande tal som Feministiskt perspektiv livesände.

Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig, Maria Pettersson, partisekreterare, och Gudrun Schyman analyserade partiets arbete och talade bland annat om vad som skiljer Fi:s jämställdhetspolitik i teori och praktik från andra partiets, samt kritiken för att partiet inte definierar sig som vänster på en skala som partiet anser är för trång.

– Det bästa exemplet på det är att ställa frågan ”är rasism höger eller vänster”, ”är sexism höger eller vänster”. Det finns en poäng med att säga att det inte bara handlar om höger och vänster för då ser vi att till exempel att #metoo-frågan inte kommer upp, säger Mogensen.

Redan i vår kommer Fi att driva valkampanj igen, inför EU-valet i mars. Soraya Post är partiets EU-parlamentsledamot, och kommenterar också valresultatet och ett eventuellt nyval och varför hon mitt i allt känner hopp.

– Jag tror det här valet kommer att motivera oss ännu mer, för att vi ser att vi behövs ännu mer och fler människor med oss kommer att upptäcka det och blir det nyval är jag helt övertygat om att vi kommer in i riksdagen. När man lyssnat av människor runt om i landet är det ju det de vill.

– Vi är ju världsmedborgare, vi ser inga gränser, vi jobbar här men också utanför vårt lands gränser så vi är ute och mobiliserar feministiska rörelser, antirasistiska rörelser och hbtq-rörelser och de växer starka, och det är väldigt viktigt att vi förstår det. Även om vi är hör behöver vi kunna röra oss, för det som sker i Polen påverkar oss här.

En plats där Fi ser ut att hålla ställningarna är Stockholms stad, och i ett samtal om lokal och regional politik berättar kandidaterna till Stockholms stad, Sissela Nordling Blanco och Anna Rantala Bonnier – där Fi väntas sitta kvar med lika många mandat, samt landstingskandidaten Björk Markström, om sin tankar kring valet.

Fi kommer trots tillbakagången på riksdagsnivån att erhålla partistöd och få val­sedlar upp­tryckta och distri­buerade ytterligare ett år, eftersom det gäller i två år efter ett val med minst 2,5 procents väljarstöd, som i valet 2014 då 3,12 procent röstade på Fi.

Enligt det preliminära valresultatet förlorar Fi sin representation i Malmö, Norrköping, Sala och Umeå, men håller ställningarna på i de flesta kommunerna och vinner tre nya.

Gnesta 2,3 procent, ett mandat (nytt)

Gotland 2,2 procent, två mandat

Gullspång 3,9 procent, ett mandat

Göteborg 2,3 procent, två mandat

Kiruna 3,6 procent, två mandat

Lund 2,8 procent, två mandat

Simrishamn 5,7 procent, tre mandat

Stockholm 3,3 procent, tre mandat

Strömstad 3,4 procent, ett mandat (nytt)

Uppsala 2,6 procent, två mandat

Svalöv 2 procent, ett mandat

Vilhelmina 4 procent, ett mandat (nytt)

Ödeshög 2,2 procent, ett mandat (nytt)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV