Startsida - Nyheter

#metoo: Utnämning till USA:s högsta domstol kan försenas

I spåren av #metoo kommer nu krav på att tillsättningen av en ny domare i USA:s högsta domstol skjuts upp, sedan president Donald Trumps kandidat Brett Kavanaugh anklagats för sexuellt övergrepp. Efter rapporter om ett anonymt brev, har Christine Blasey Ford, kvinnan bakom anklagelserna, nu berättat i Washington post att Kavanaugh ska ha tafsat på henne, försökt ta av hennes kläder, hållit fast henne med hjälp av sin kroppstyngd och hindrat henne från att kalla på hjälp genom att hålla för hennes mun.

Övergreppet ska ha skett för 36 år sedan, och Kavanaugh nekar till anklagelserna. Beslutet om platsen i Högsta domstolen kan dra ut på tiden. Flera demokrater har krävt en utredning först, men för att påverka processen krävs stöd även från republikaner.

Washington post publicerar även en lång intervju med Anita Hill, och några av de kongresskvinnor som stöttade henne, om spelet bakom kulisserna som ledde till att hon förhördes om de sexuella trakasserier hon vittnat om i samband med utnämningen av Clarence Thomas 1991, då demokraterna var i majoritet. Hon anser inte att tidigare vice president Joe Biden, som spelade en avgörande roll då, ännu tagit fullt ansvar för sin del.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV