Startsida - Nyheter

Stora brister när det gäller att förhindra sexuella trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har under november 2017 till augusti i år genomfört en tillsyn för att säkerställa att kommuner och landsting har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier på sina arbetsplatser.

Granskningen av Sveriges samtliga kommuner och landsting i deras arbetsgivarroll, visade att det finns stora brister i kommuners och landstings rutiner och riktlinjer för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Detsamma gäller 36 granskade arbetsgivare inom medierna, kultur och juridik, som DO beslutade att också granska i samband med #metoo.

Vanligast i offentlig sektor var brister när det gäller rutiner för hur repressalier ska motverkas, men 86 kommuner och landsting brast också i sina rutiner gällande sexuella trakasserier och 113 hade brister i hur de hanterar trakasserier.

Också arbetsgivare inom medier, kultur och juridik brast framförallt när det gällde rutiner för repressalier, där 28 arbetsgivare hade brister. Sex arbetsgivare hade brister som gällde sexuella trakasserier.

DO kommer nu att fortsätta granskningen, inledningsvis med ytterligare 60 arbetsgivare inom samma sektor. DO konstaterar bland annat också att arbetet mot diskriminering ibland blandas ihop med de krav som finns enligt arbetsmiljölagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV