Startsida - Nyheter

#metoo: Jean Claude Arnault dömd för våldtäkt

Inget av det Jean-Claude Arnault har anfört under rättegången anses av domstolen motsäga den kvinnas berättelse, som domen om våldtäkt gäller. Åtal väcktes om två fall av våldtäkt, varav det ena anses styrkt bland annat genom de flertalet vittnen som samstämmigt kunnat återge detaljerade uppgifter som de tagit del av i nära anslutning till händelserna.

Det är i korthet anledningen till att en enig Stockholms tingsrätt dömer Arnault till två års fängelse för en våldtäkt som ägde rum 5-6 oktober 2011. Arnault ska enligt domen även betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan som han utsatte, och hålls häktad tills domen vinner laga kraft.

Jean-Claude Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig har uppgett att domen kommer att överklagas, och flera av de som kommenterat domen betonar att utgången i hovrätten ännu är oklar. Katarina Wennstam, författare och debattör framför allt i frågor som rör sexualbrott, påpekar i en intervju med Malou von Sivers i TV4 att det inte är särskilt många domar som ändras i högre instans.

Våldtäktsdomen har väckt uppmärksamhet långt utanför Sverige, och i The Guardian beskrivs Arnault som ”mannen i centrum av Nobel-skandalen”. Samtidigt konstaterar Lisa Irenius, kulturchef på Svenska dagbladet, att skandalen är långtifrån över, och att även om Svenska akademien är den institution som i störst utsträckning höjt upp ”kulturprofilen” är det många fler som hållit honom om ryggen i alla år.

Några av de som vittnade i Matilda Gustavssons reportage i Dagens nyheter som tvingade folk att slutligen lyssna beskriver nu domen som en form av upprättelse även för andra kvinnor som utsatts genom åren, och en bekräftelse på att #metoo ”äger giltighet”.

Martina Montelius är en av de 18 kvinnorna som vittnade om Jean-Claude Arnaults beteende. I en artikel i Expressen skriver hon själv om hur medier bett henne kommentera domen och framhåller bland annat att Arnault inte är ensam om att ha tappat sin gloria:

”De har varit så trygga, dessa män, så fullständigt inbäddade i mjölkvita multifunktionssovsäckar av beskydd, förvissade om att det går att göra vad som helst mot vem som helst utan att det får några konsekvenser alls.”

Åsa Linderborg i en artikel i Aftonbladet varnar för att dra alla #metoo-män över en kam på grund av domen, och lyfter fram kvinnors eget ansvar i sammanhanget.

Martina Montelius anser tvärtom att skulden och skammen nu placeras just där den faktiskt hör hemma:

”Har metoo gått för långt? Jag tror att jag har fått svaret under de senaste veckorna, när flera personer i min bekantskapskrets och strax utanför den börjat tala om vådan av korta kjolar och att följa med män man känner till deras hotellrum utan att vilja ha samlag med dem.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV