Nyheter

Nilla Fischer till Linköping nästa sommar

– I sex säsonger har jag haft förmånen att spela för ett av Europas bästa lag där vi lyckats vinna många titlar under åren, säger Nilla Fischer. Det har varit roligt och utmanade att få spela på, och med den absoluta toppen! Nu ser jag framemot, och känner mig mycket inspirerad att återgå till de regerande svenska mästarna LFC. Det finns mycket jag hoppas kunna bidra med i deras jakt på titlar och Europaspel, säger Fischer på Linköpings hemsida.

Nilla Fischer har många gånger tagit ställning mot rasism, homofobi och sexism. Inför valet i september förklarade hon sin oro över ökande främlingsfientlighet och hon har kritiserat Fifa för det stora glappet mellan ersättningar till damer respektive herrar inom fotbollen. Hon var en av de idrottare som skrev under #metoo-uppropet #timeout, hon var den första lagkaptenen i Bundesliga att bära en regnbågsbindel och utsågs 2014 till årets homo på tidningen QX gaygala. Hon var också mycket kritisk när hennes Wolfsburg förra året blev snuvat på firande med stadens borgmästare efter att de säkrat Bundesligatiteln. Firandet sköts upp till nästa säsong på grund av att herrarna var tvungna att kvala för att inte åka ur högsta ligan.

– Det är ett typexempel på att herrarna är norm och att vi får anpassa oss efter det. Det blev stor uppståndelse och det var bra att det inte sopades under mattan. Vi kommer att få ett firande. Men om det hade varit omvänt, tror ni då att det skulle blivit samma sak?, undrade Nilla Fischer när hon höll ett seminarium om fotboll, jämställdhet och maktordning på Idrottens hus i Linköping tillsammans med Sanna Detlefsen från Linköpings stadsmission.

Värvningen av Nilla Fischer är betydelsefull för Linköping som blivit svenska mästare två år i rad men som just nu ligger på en femteplats. Linköpings tränare Olof Unogård berömmer Fischers styrkor både på och utanför planen:

– Fantastiskt att vi får hem Nilla Fischer till LFC. Hon är en av världens bästa mittbackar och att hon är lagkapten för ett av lagen i den senaste Champions League-finalen talar för sig självt. Hon är en fantastisk ledare på och utanför plan och kommer att bidra med en rutin som få besitter, säger han på lagets hemsida.

Nilla Fischer spelade för Linköping 2012-2013 och hon nämner i en intervju med Sveriges radio bland annat lagets värdegrund samt tränaren Olof Unogårds feministiska inställning som skäl till varför hon väljer just Linköping.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV