Startsida - Nyheter

Att avskeda för slöjbärande strider mot religionsfrihet

FN:s råd för mänskliga rättigheter fördömde nyligen, i ett icke-bindande uttalande, att det franska rättsväsendet inte gav Fatima Afif rätten att bära slöja på sin arbetsplats. Afif blev avskedad 2008 från det privata daghemmet Baby loup då hon enligt arbetsgivaren, genom att bära slöja, inte respekterat lagen om religionsfri klädsel på skolor och daghem.

– FN:s ställningstagande hjälper dem som vill att religionen ska vara synlig i samhället, anser Valentine Zuber, chef på fakulteten för religionsvetenskap vid högskolan École pratique des hautes études i Paris.

”Att tvinga kvinnan att ta av slöjan medan hon är på skolan, utgör en begränsning av hennes religionsfrihet”, skriver FN-rådet som kommer fram till att detta strider mot den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter som Frankrike har signerat.

Daghemmet Baby loup öppnade 1991 och hade som mål att ta emot barn från olika religioner och olika samhällsklasser. Men ingen religion skulle märkas bland de anställda. Detta för att barnen inte skulle bli influerade av till exempel katolicism eller islam. Fatima Afif kom efter ett par års barnledighet tillbaka till jobbet. Då bar hon slöja vilket hon inte gjort tidigare. Det ledde till avsked. Afif drog sin sak inför domstol. Efter att ha fört en domstolskamp i fem år förlorade hon, men FN:s råd för mänskliga rättigheter ger Afif rätt.


Minikjol och slöja

Valentine Zuber anser att alla kvinnor som vill bära slöja nu har vunnit en seger.

– Under årens lopp har man försökt förbjuda kvinnor med minikjol och slöja. Allt detta är en form av diskriminering, anser hon.

Under 1960-talets Frankrike kunde kvinnor bli avskedade på grund av minikjolen. Fatima Afif har meddelat medierna att hon är lättad över FN-rådets beslut. Den kända tv-journalisten och feministen Rokhaya Diallo är också positiv:

– Att tvinga en kvinna att stanna hemma när hon egentligen vill arbeta, går emot kvinnors rättigheter i allmänhet. En kvinna måste dessutom själv få lov att välja om hon vill bära slöja på jobbet.

Rådet anser att Afif bör kompenseras med pengar av den franska staten inom 180 dagar. Frankrike är en av världens stormakter och har cirka 67 miljoner invånare. Pressen är stor på den franska staten att betala kompensationen.

– Men FN-rådet har inte rätt att tvinga staten till det. För Frankrike har inte dömts, utan bara fått en anvisning, kommenterar den i Frankrike kände advokaten Richard Malka.

Det var Richard Malka som försvarade daghemmets intressen och vann i domstolen. Även när Afif överklagat, gav domstolen Baby loup rätt.

– Bara en domstol har rätten att döma och det är inte FN:s råd för mänskliga rättigheter, säger han till statliga tv-kanalen TV5.


Skilda reaktioner

Sedan 2004 är religiösa symboler som stora kristna kors, judisk kippa och muslimsk slöja förbjudna i de franska skolorna både bland eleverna och lärarna.

– Jag tror inte den franska staten kommer att ersätta kvinnan. Först måste den erkänna att den gjort fel, vilket ännu inte gjorts. Däremot kan säkert vissa franska domstolar i framtiden tänka om och ta hänsyn till FN-rådets ställningstagande. Därmed kommer domstolarna nog inte bara döma mot kvinnor med slöja framöver. Utan de kommer nog ta hänsyn till deras anspråk, kommenterar Valentine Zuber på fakulteten för religionsvetenskap i Paris.

FN-rådets uppmaning har dock uppfattats som anti-feministisk av en del feminister och politiker i Frankrike.

– Vem styr FN-rådet egentligen? Ställningstagandet är skumt! Att ge kvinnor rätt att bära slöja i arbetslivet är ett klart anti-feministiskt beslut. Slöja förtrycker kvinnor, säger en känd fransk feminist som vill förbli anonym.

– Vi muslimer som inte vill bära slöja behöver ökat stöd av myndigheterna för att slippa vissa muslimska mäns påtryckningar att bära slöja, kommenterar i sin tur den kända högerpolitikern Lydia Guirous.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV