Startsida - Nyheter

Brittiska kvinnor protesterar för rättvis pension

Den brittiska pensionsgruppen Back to 60 med stöd från 723 500 kvinnor, tillsammans med andra kampanjgrupper som Women against state pension inequality (WASPI), protesterar utanför parlamentet den 10 oktober. Tusentals av de 3,9 miljoner brittiska kvinnor som drabbats av en orättvis pensionslag, införd 1995, förväntas delta i protestaktionen i London.

Demonstranterna kommer marscherar från Hyde park i London till Parliament square, där de kommer att lyssna på flera talare bland annat på Sophie Walker, partiledare för Women’s equality party.

Gruppen Back to 60 har tidigare krävt en rättslig prövning för att tvinga regeringen att ändra beslutet från 1995, då den konservativa regeringen beslutade att höja kvinnors statliga pensionsålder till 65 (samma som mäns) utan att informera de berörda kvinnorna. De berörda kvinnorna skulle ha kunnat planera sina liv bättre om de vetat tidigare i livet att deras pensionsålder skulle höjas så drastiskt, menar organisationerna som kämpar för att kvinnor födda 50- och 60-talet ska få rättvis pension.

The Guardian har tagit upp flera exempel på hur höjd pensionsålder drabbar stora grupper av kvinnor i Storbritannien. En 61-årig Yorkshire-bo började arbeta och betala nationell försäkring redan vid 15. Sex månader innan hon skulle gå i pension upptäckte hon att lagen har ändrats och att hon är tvungen att arbeta tills hon fyller 65:

– I april 2016 bestämde jag mig för att ta reda på vad min statliga pension skulle blir. Jag visste inte att åldersgränsen hade höjts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV