Startsida - Nyheter

Aborträttsaktivist får Per Anger-priset 2018

Per Anger-priset 2018 går till Teodora del Carmen Vásquez som kämpar för rätten till friabort i El Salvador. Med priset uppmärksammas de förödande konsekvenser restriktiva abortlagar har på kvinnors liv i El Salvador.

– Teodora del Carmen Vásquez har vänt en personlig smärta till en kraft för att hjälpa andra. Att fortsätta kämpa efter tio år i fängelse är inte bara enastående, det kräver också ett stort mod, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia och juryordförande för Per Anger-priset.

Teodora del Carmen Vásquez arbetar för att förändra abortlagstiftningen och med att stötta kvinnor som fängslats. Hon födde ett dött barn, anklagades för abort och dömdes till 30 års fängelse för mord. Efter tio år i fängelse släpptes hon. Inifrån fängelset och efter frigivandet har hon, trots den fara det innebär, kämpat för andra kvinnor som drabbats och för en ändrad abortlagstiftning.

I mars 2018 uppmärksammade Feministiskt perspektiv att Katarina Bergehed, sakkunnig i kvinnors rättigheter på Amnesty Internationals svenska sektion, var i El Salvador för att lämna över de mer än 58 000 underskrifter som samlats in i Sverige – varav minst 16 000 under mars 2018 – till stöd för aborträtten i El Salvador. Dessutom har Sverige gett asyl åt Maria Teresa Rivera, en av de kvinnor som suttit fängslade i El Salvador, på grund av landets abortlag.

I nomineringen till Per Anger-priset har tio internationella organisationer deltagit: Amnesty, Afrikagrupperna, Civil rights defenders, Diakonia, Internationella juristkommissionen, Kvinna till kvinna, Svenska FN-förbundet, Reportrar utan gränser, Svenska pen och Svenska kyrkan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV