Startsida - Nyheter

Stärkt skydd för journalister – krav på EU efter brutalt mord

Det var förra lördagen, vid lunchtid, som den bulgariska journalisten Victoria Marinova mördades i staden Ruse i norra Bulgarien. Enligt lokala mediers rapportering hittades hon i ett svårtillgängligt område så svårt misshandlad att identifieringen dröjde. Hon hade också våldtagits. Marinova var en undersökande journalist som vid tidpunkten för mordet arbetade med påstått missbruk av EU-medel. Hon är den fjärde journalisten som mördas i Europa sedan 2017, efter Kim Wall i Danmark, Daphne Caruana Galizia i Malta och Jan Kuciak i Slovakien.

En man har gripits av tysk polis på begäran av bulgarisk polis som i nuläget inte tror att mordet är kopplat till hennes yrke, rapporterar the Guardian. Enligt Bulgariens inrikesminister Mladen Marinov har polisen hittat fynd som kopplar den gripne till brottsplatsen.

Det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, Red internacional de periodistas con visión de género (RIPVG), fördömer mordet på Victoria Marinova och kräver en uttömmande utredning där Marinovas arbete som journalist inkluderas. Detta då polis var snabba med att avfärda möjligheten till en sådan koppling. Enligt RIPVG:s dokumenterade erfarenhet är det vanligt att förklaringar söks i privatlivet särskilt då kvinnor utsätts för hot och våld i samband med sin journalistiska yrkesutövning. RIPVG kräver också att de bulgariska myndigheterna samt EU skapar mekanismer som säkerställer att kvinnor kan utföra sitt arbete och använda sin yttrandefrihet utan rädsla för att mördas.

Den internationella organisationen Committee to protect journalists (CPJ) uttrycker chock över ”det barbariska mordet” och uppmanar bulgariska myndigheter att ta till alla medel och utföra en uttömmande utredning så att de ansvariga kan ställas till svars.

De europeiska och internationella journalistförbunden EFJ och IFJ uppmanar, tillsammans med sina bulgariska medlemsförbund UBJ och Podkrepa, myndigheterna i Bulgarien att identifiera, gripa och åtala de ansvariga för mordet.

– Det här är det fjärde brutala mordet på en journalist i ett medlemsland i EU sedan 2017. Mördarna och deras beskyddare är uppenbart ute efter att skrämma hela yrket. Vi uppmanar EU- regeringar att utan dröjsmål stödja IFJ:s förslag om en internationell konvention för journalisters säkerhet och oberoende, och att implementera Europarådets rekommendation när det gäller att skydda journalistik och journalisters säkerhet. Stater kan inte förbli passiva inför ett sådant våldsutbrott, säger Ricardo Gutiérrez, generalsekreterare för EFJ.

I måndags kväll hölls en vaka i Bulgariens huvudstad Sofia till Victoria Marinovas ära. På tisdag, 16 oktober, är det precis ett år sedan Daphne Caruana Galizia mördades med en bilbomb på Malta. Då håller European centre for press and media freedom, tillsammans med det tyska journalistförbundet, en vaka och tyst minut utanför den maltesiska ambassaden i Berlin för att högtidlighålla hennes minne. Syftet är att visa att regering och myndigheter på Malta att kraven på en grundlig undersökning av mordet inte kommer att tystna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV