Den 24-25 oktober hålls Västernorrlands regionfullmäktige. Än så länge är det oklart vilka koalitioner som bildas och vilket block som tar över majoritetspositionen. I Sollefteå kommun har en koalition av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Västra initiativet bildats. Under tiden fortsätter BB i Sollefteå att ockuperas av aktivisterna som kämpat sedan 2017.
– Ockupationen fortgår, säger Gun Dufvenberg bestämt. Hon är en av ockupanterna vid BB-ockupationen i Sollefteå.
Beslutet om BB-nedläggning i Sollefteå fattades i oktober 2016 av landstingsfullmäktige i Västernorrland. Den 1 februari 2017 lades kvinnosjukvården och Sollefteås BB ner. Men de som var emot beslutet valde att agera och organisera sig. Redan den 30 januari startade gruppen Ådalen 2017 och BB-ockupationen i protest.
Till och med september 2018 har 2 806 personer medverkat i 10 160 avklarade ockupationspass, enigt Bertil Sundqvist som samlar statistik över alla avklarade ockupationspass. De flesta som är delaktiga i BB-ockupationen kommer från Sollefteå och Kramfors med närområden. Även om regionens valresultat i september tyder på att de partier som stödde nedläggningen av BB-Sollefteå backat rejält, fortsätter ockupationen tills målet är uppnått.
– Kampen för ett fullvärdigt akutsjukhus är inte över, än har inga åtgärder gjorts för att återställa Sollefteå akutsjukhus. Vi fortsätter tills återställandet påbörjats. Vi har blivit lärda att inte tro på ord, vi behöver handling, sammanfattar Dufvenberg ockupanternas vilja.
Röstfördelning – Västernorrlands län, val 2018.
Missnöjet med sjukvårdsfrågor, det vill säga nedlagda sjukhus, vårdköer, väntetider och transporter till sjukhusen, har ritat om den politiska kartan inte bara i Sollefteå utan även hela Västernorrland. Regionens vinnare i höstens val, är det nya Sjukvårdspartiet (SJVP) med det politiska budskapet: Framtidens vård, ett bättre vård är möjligt. Bland Sollefteås väljare var SJVP är störst i landstingsvalet med 33 procent av rösterna. Sammanlagt i länet fick partiet 8,7 procent av rösterna, vilket innebär sju av 77 mandat i landstingsfullmäktige.
Eftersom Sollefteå BB lades ner under socialdemokratisk ledning var det Socialdemokraterna som straffades med det sämsta valresultatet. Bland Sollefteås väljare backade S 2018 backade S med 34 procent i landstingsvalet (från tidigare 47,8) och fick 13,8 procent av rösterna. I kommunvalet förlorade partiet 11,3 procent. I riksdagsvalet tappade partiet 18,6 procent av Sollefteå-rösterna.
Däremot gynnades de partier som opponerade sig mot sjukhusnedläggningen. Både Centerpartiet och Vänsterpartiet gjorde stora framsteg. C ökade med 10,4 procent i Sollefteås kommunval, likaså Vänsterpartiet gick starkt framåt och ökade med 6,4 procent. I landstinget ökade stödet för Vänsterpartiet med 20 procent till 26,3 av väljarnas röster. Miljöpartiet åkte ut ur Sollefteå kommunfullmäktige.
– Det finns ingen tvekan om att frågor rörande sjukvården, kollektivtrafiken, möjligheten att ta sig till sjukhus och ett patientperspektiv i alla frågor, var avgörande och påverkade valresultatet, säger Gun Dufvenberg.
Röstfördelning – Sollefteå kommun, val 2018.
Inget parti har dock ensam majoritet och det innebär att partier som är emot nedläggningen av BB-Sollefteås väntas gå ihop och bilda koalition. M, C, L och KD får tillsammans bara 31,85 procentenheter. För att ta makten i landstinget måste allianspartierna söka stöd hos SD och/eller SJVP. Men då måste de först komma överens sinsemellan framför allt i frågan om just Sollefteå sjukhus. Och det har de inte gjort i dagsläget, enligt SVT/Västernorrland.
När det gäller kommunpolitiken tar Centerpartiet, det lokala partiet Västra initiativet och Vänsterpartiet över makten i Sollefteå efter många år av socialdemokratiskt styre. Det meddelade den nya koalitionen vid en pressträff på måndagen. Tillsammans har dessa partier 24 mandat av 45.
Första dagen av BB-ockupationen i Sollefteå frågade Feministiskt perspektiv Sebastian Gunnesson, en av gruppens kontaktpersoner på plats, om ockupanterna fått några reaktioner från berörda beslutsfattare.
– Landstingsledningen har sagt att det inte är någon mening med den här ockupationen och att vi greppar efter ett sista halmstrå. Men vi har redan försökt att driva detta på andra sätt i ett och ett halvt år och de har inte brytt sig om det. I dag är det folket som talar, svarade Gunnesson.