Startsida - Nyheter

Stor andel svenskar håller inne med politiska åsikter

70 procent av unga under 35 år har valt att inte dela sina politiska åsikter av rädsla för andras reaktioner. Det visar en undersökning som Studieförbundet vuxenskolan beställt från Kantar sifo. Bland alla svarande var andelen 62 procent, samtidigt anger lika många att de ofta träffar personer med andra åsikter.

– Att möta någon som tycker saker som vi ogillar är inte alltid lätt. Oavsett om det är - grannen, ens egna mormor eller en arbetskamrat. Men väljer vi att inte prata med varandra ökar risken för utanförskap och misstro, säger Nina Larsson, förbundschef på Studieförbundet vuxenskolan som lanserar en serie filmer med psykoterapeuten Poul Perris som verktyg för samtal.

Filmerna är del i satsningen #samtalamedrespekt #vimåsteprata, och ett led i studieförbundets demokratiarbete som ska bidra till att fler pratar med varandra trots olikheter och olika värderingar.

Undersökningen genomfördes 13-16 augusti 2018 via webb i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel, och totalt svarade 1 026. Av dem anser en tredjedel att Sverige inte har ett öppet samhällsklimat när det gäller olika politiska åsikter. Bland yngre under 35 år är andelen 45 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV