Startsida - Nyheter

USA gymnastics nya ordförande har redan avgått efter kritik

USA:s gymnastikförbunds, USA gymnastics, nytillträdda interimsordförande, Mary Bono, har avgått bara fyra dagar efter att hon tillträdde. Skälet till Bonos avgång är kritik från två håll: från gymnaster som utsatts för den tidigare landslagsläkaren Larry Nassars systematiska sexuella övergrepp av barn och unga, samt kritik mot att Bono ifrågasatt att märket Nike valde spelaren i amerikansk fotboll Colin Kaepernick som affischnamn.

Det är den senaste i raden av avgångar från gymnastikförbundet som har mycket förändringsarbete kvar att göra för att komma till rätta med det system som under årtionden på olika sätt möjliggjorde Nassars sexuella övergrepp genom att vägra lyssna på de offer som försökte slå larm. Nyligen tvingades en högt uppsatt tränare avgå då hon kontaktat ett av Nassars offer för att hon kritiserat henne, och den ordförande som Bono ersatte, Kerry Perry, fick avgå efter nio månader då hon ansågs inte göra tillräckligt i efterdyningarna av Nassar-skandalen.


Biles tappade hakan

Kritiken mot Bono angående Colin Kaepernick handlar om att hon fallit in i den kör som protesterat mot att han blev Nikes affischnamn nyligen. Kaepernick började 2016 knäböja under nationalsången i samband med match i protest mot polisens dödliga våld mot många svarta i USA. När Nike i augusti i år avslöjade att de valt Kaepernick till den nya Just do it-kampanjen upprördes bland annat president Donald Trump som länge kritiserat Kaepernicks protester genom att hävda att den varit respektlös mot landets trupper. På sociala medier började vissa dela bilder på hur de förstörde sina Nike-skor i en uppmaning till bojkott av klädjätten.

Bono, som tidigare i många år har suttit som ledamot för republikanerna i representanthuset, twittrade i september en bild av sig själv där hon täcker över märket Nike från sina skor med en spritpenna. Hon menade att liksom Kaepernick utnyttjat sin yttrandefrihet genom att knäböja gjorde hon detsamma genom att protestera mot Nikes val av honom som affischnamn, rapporterar sportkanalen ESPN. Detta fick gymnasten Simone Biles, mångfaldig guldmedaljör i både VM och OS, att reagera genom att twittra att hon tappade hakan samt: Ingen fara, det är inte precis som att vi behövde en smartare ordförande för USA gymnastics”. Bono raderade därefter sin tweet och har förklarat att det hon reagerat emot var Nikes text till Kaepernicks affisch som löd: ”Tro på något. Även om det innebär att offra allt”. Detta är ett citat från Kaepernick som efter sina protester har varit arbetslös. Enligt Bono är citatet hånfullt mot USA:s trupper, då det enligt henne är de som offrar allt.


”Mörklade övergreppen”

Den andra kritiken som har riktats mot Bono handlar om hennes kopplingar till advokatfirman Faegre Baker Daniels som USA gymnastics anlitade för att hantera Larry Nassar-skandalen – hon har jobbat på firman från 2013 men har inte själv varit inkopplad på Nassar-fallet. Nassar utsatte hundratals gymnaster för sexuella övergrepp under flera årtionden. Han var länge förbundets landslagsläkare och åtnjöt stor beundran och trots larm från gymnaster redan på 1990-talet gjordes inga utredningar förrän långt senare. Advokatförbundet ska ha jobbat med förbundet för att mörka varför Nassar från 2015 inte längre fanns med som landslagsläkare när polisutredningen mot honom för sexuella övergrepp dragit igång i stället för att berätta om den pågående utredningen för gymnaster och föräldrar. Detta, och det faktum att hans arbetsgivare Michigan state university inte stängde av honom, innebar att Nassar kunde fortsätta begår övergrepp i ytterligare ett år.

Advokatfirman anklagas bland annat av OS-guldmedaljören Aly Raisman: ”Varför anställa någon som har kopplingar till den firma som hjälpte till att mörklägga övergreppen mot oss”, undrade Raisman och när Bono avgått twittrade hon en förklaring att kritiken inte var personlig: ”Jag hoppas att du vet att min invändning mot din anställning inte var personlig. Insatserna inom vår sport är höga just nu och det är nödvändigt att den nya ledningen inte har några kopplingar till de influenser som tillät de fruktansvärda sakerna att ske” skrev hon på Twitter i tisdags.


Flera olika ordföranden

Kort därefter fortsatte hon att kritisera USA:s olympiska ledning för att ha anställt Bono liksom för deras lakoniska kommentarer angående hennes avgång: ”Under tiden får gymnaster förbereda sig inför VM under ytterligare en organisatorisk ledarskapskris. Men hej, idrottarna är högsta prioritet” avslutade hon sarkastiskt med hänvisning till vad ordföranden för USA:s olympiska kommitté, Sarah Hirshland, sagt om att gymnasternas hälsa är deras ”topprioritet”. VM inleds i nästa vecka i Doha i Qatar.

Mary Bono har sagt att hon är stolt över sitt arbete på advokatfirman och beklagar i samband med sin avgång det hon beskriver som attacker mot henne och att dessa skulle innebära en belastning för förbundet om hon stannade kvar på ordförandeposten. USA gymnastics har haft flera ordföranden sedan Steve Penny tvingades avgå i mars 2017. Penny ersattes av Kerry Perry som alltså i sin tur tvingades avgå efter nio månader och Mary Bono var den ersättare som skulle leda förbundet tills dess att en permanent ordförande kunde hittas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV