Startsida - Nyheter

Större andel kvinnor får högre befattning efter uppsägning

Färsk statistik från Trygghetsrådet (TRR) tyder på att arbetsmarknaden för tjänstepersoner fortsätter att vara stark. Siffrorna gäller tjänstepersoner som sagts upp inom privat sektor och jämför utsikterna på arbetsmarknaden för kvinnor och män genom att analysera siffrorna årets första tre kvartal i förhållande till samma period förra året. Statistiken visar också att det är något fler kvinnor än män som får nytt jobb, högre lön och befattning.

 

Jämfört med de tre första kvartalen förra året har 6 procent fler fått en högre lön i sitt nya arbete. Av de som fick nytt jobb var andelen kvinnor som fick högre eller lika hög lön på nya jobbet 36 procent. Motsvarande siffra för män var 33 procent. Andelen kvinnor som fick högre eller lika hög befattningsnivå var 43 procent. För män låg siffran på 39 procent.

Av de nära 40 procent som fick högre lön i sitt nya jobb i regionen Skåne var andelen kvinnor 21 procent – andelen män var 17 procent. Andelen 50-59 åringar som fått nytt arbete ligger på 34 procent – en nedgång med 13 procent. Andelen över 60 år som fått nytt jobb har däremot ökat med 33 procent.

Av de 85 procent som fick nytt jobb i Västra Götaland var 46 procent kvinnor och 39 procent män. Andelen i åldersgruppen 50-59 år som får nytt jobb fortsätter öka. 21 procent var kvinnor och 18 procent män.

I Stockholm är 17 procent fler i åldern 50-59 år som fått jobb under årets tre första kvartal mot samma period förra året. Kvinnorna är fler än männen. Av de 41 procenten som fått jobb i denna åldersgrupp var det 22 procent kvinnor och 19 procent män.

TRR är en stiftelse som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt näringsliv och fackförbunden inom PTK.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV