Startsida - Nyheter

417 kvinnor kandiderar i Afghanistans parlamentsval

417 av de 2 600 kandidaterna i Afghanistans parlamentsval på lördag är kvinnor. Talibanerna bojkottar valet och fördömer det som en ”amerikansk konspiration”. Dess anhängare och miliser hotar att döda alla kandidater. Men de kvinnor som ställer upp som kandidater utsätts dessutom för sexuella trakasserier och fördomar, uppger de unga kvinnor som kandiderar och intervjuas av afghansk press.

Lördagen den 13 oktober exploderade en bomb när parlamentskandidaten Nazefa Yusoufi Beg skulle hålla tal på ett valmöte i Rustaq, norr om Afghanistan. Hon överlevde attentatet men 14 personer dödades och 30 skadades i bombexplosionen.

Sedan valrörelsen satte igång i somras har minst tio kandidater mördats i olika attentat, enligt Afghanistans oberoende valkommission, IEC. Abdul Jabar Qahraman, kandidat från delstaten Helmand dödades på onsdagen i en bombattentat vid sin kampanjlokal tillsammans med åtta medarbetare.

IEC har sagt till DW att omkring 65 procent av kandidaterna är under 40 års ålder. Att många unga afghaner ställer upp i lördagens val uppfattas och uppmärksammas som positivt i afghanska medier eftersom det anses leda till större förändringar och färre korrupta politiker i det nya parlamentet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV