Startsida - Nyheter

Valframgång i São Paolo för afro-brasiliansk transperson

Érica Malunguinho, transperson, afro-brasiliansk aktivist och medlem i vänsterpartiet Partido socialismo y libertad (PSOL), inledde sin valkampanj i São Paolos lokalval i början av oktober. Hbtq-personer befarar möta allt mer hot och diskriminering under om Jair Bolsonaro blir president. Bolsonaro har redan gjort många homofobiska uttalanden och uppfattas som ett allvarligt hot av hbtq-aktivisterna i Brasilien.

Med vallöftet att kämpa för hbtq-rättigheter fick Malunguinho fick 55 000 röster och vann en plats i lagstiftande rådet i Sydamerikas största stad och är nu den första transkvinnan på denna position. Totalt har 54 transpersoner kandiderat i det brasilianska valet.

Det var mordet på politikern Marielle Franco som inspirerade aktivisten Malunguinho att ställa upp som politiker, har hon sagt till medier.

Trots att lagen i Brasilien förbjuder diskriminering mot hbtq-personer är våldet utbrett, liksom homofobin. Statistik från tidigare år visar att i genomsnitt mördas en hbtq-person varje dag i landet. The Guardian uppger att minst 445 hbtq-personer som utsatts för homofobiska brott i Brasilien miste livet under 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV