Nyheter

Protestbrev till Fifa kring VM-prispengar

Ett protestbrev har skrivits av den svenska spelarföreningen till internationella fotbollförbundet Fifa som i dagarna väntas klubba beslut om prispengarna i samband med fotbolls-VM i Frankrike 2019. Fifa har ett pågående möte i Kigali i Rwanda och det har redan rapporterats om att Fifa tänker höja ersättningarna under VM från 125 miljoner under VM i Kanada 2015 till 270 miljoner nästa år, liksom höjda ersättningar till landslagen som kvalificerat sig och ersättningar till de klubbar i vilka landslagsspelare spelar till vardags, rapporterar Fotbollskanalen.

I brevet argumenterar spelarföreningen och landslaget för att Fifa inte följer sina egna skrivelser om jämställdhet och skrivelser om att främja damfotbollen. Bland annat läggs jämförs prispengarna med prispengarna som gick till herrfotbolls-VM i Ryssland i somras – prispengarna till VM i Frankrike utgör endast 7,5 procent av herr-VM:s prispengar. Andra jämförelser som görs är att Sveriges landslag endast får 9,4 procent av vad herrlandslaget fick för att ha kvalificerat sig till VM, samt att vinnarna i herrarnas för-VM, Fifas Confederation cup, fick mer än vad vinnaren i VM i Frankrike får.

Brevet har skrivits på uppdrag av fotbollslandslaget och flera landslag ska enligt Fotbollskanalen delta i brevprotesten. Brevet har skickats till Fifas generalsekreterare Fatma Samoura. Fotbollskanalen har talat med en person med insyn i brevet och ärendet som säger:

– Det här är en revolution och många av spelarna i världen är besvikna att gapet mellan herrar och damer ökar istället för att det minskar och man är beredd att ta striden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV