Startsida - Nyheter

Brasilien står inför brutal tid

Jair Bolsonaro vann helgens presidentval med 55,13 procent mot arbetarpartiet PT:s kandidat Fernando Haddad med 44,87 procent av rösterna. Den São Paolo-baserade dagstidningen Estadão har brutit ner resultatet kommun för kommun och rapporterar om klassrelaterad röstning. Bolsonaro fick flest röster i 97 procent av Brasiliens 10 000 kommuner med högst HDI, FN:s index för mänsklig utveckling, medan majoriteten röstade på Haddad i 98 procent av de 10 000 kommuner som finns längst ner på skalan, som mäter livskvalitet med utgångspunkt från indikatorer som tillgång till utbildning, livslängd och inkomst.

Nyheten väckte en våg av oro och skräck, inte bara i Brasilien utan i hela Latinamerika. Som presidentkandidat beskrevs den före detta militären Bolsonaro som auktoritär högerpopulist. Redan under valrörelsen varnade och hotade han sina meningsmotståndare. Han har bland annat sagt att ”vi skjuter” arbetarpartiets anhängare och att vänsteraktivister antingen ska lämna landet eller fängslas.

Latinamerikagrupperna i Sverige refererar till en videolänk från oktober i år där Bolsonaro säger: ”Dessa röda gangsters kommer att förvisas från vårt land. Det kommer att bli en utrensning som aldrig har skådats i Brasiliens historia”.


Från hot till våld

Enligt Latinamerikagrupperna har den högernationalistiske Bolsonaro bland annat hotat att terroriststämpla landets största sociala rörelse Movimento dos trabalhadores rurais sem terra (MST) som arbetar för småbrukares tillgång till land och för en nationell jordbruksreform.

– Detta är hot som bör tas på stort allvar. Jag är djupt oroad över utvecklingen i landet och för kriminaliseringen, hoten och våld mot MST och andra sociala rörelser. Brasilien, världens fjärde största demokrati har röstat fram en president som gick till val på att gå ur FN, lämna Parisavtalet, som planerar att öppna för exploatering av skyddade naturområden i Amazonas och satsa än mer på storskaligt industrijordbruk. Det är en politik som kommer att slå hårt på Brasiliens fattigaste, särskilt landets urfolk, men som kan påverka hela vår planet, säger Latinamerikagruppernas ordförande Julia Qwist.

Jair Bolsonaro har hyllat Hitler som en bra strateg och uttalat sig systematiskt, hotfullt, hånfullt och kränkande om kvinnor, hbtq-personer, svarta och urfolken. Han har kallat afro-brasilianer för boskap, flyktingar för smuts och föredrar att hans son dör i en olycka än är homosexuell.

Om sina barn gjorde han också följande uttalande i april 2017:

– Jag har fem barn. Fyra är män, men när det gäller det femte greps jag av ett ögonblick av svaghet, och då blev det en kvinna.

Enligt Brazilian association of investigative journalism (Abraji) har 140 journalister som bevakade valet trakasserats och hotats och i många fall attackerats fysiskt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV