Startsida - Nyheter

Tucholskypriset till iranska juristen Nasrin Sotoudeh

2018 års Tucholskypris, som delas ut av Svenska pen, går till den berömda iranska människorättsadvokaten, feministen och skribenten Nasrin Sotoudeh.

Motiveringen lyder: ”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran, tilldelas skribenten och människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh Tucholskypriset 2018. Med stort rättspatos fortsätter Sotoudeh, år efter år, kämpa för fängslade och hotade författare, journalister och kvinnoaktivister i landet.”

– Läget för yttrandefriheten i Iran har varit dåligt länge, men förvärrats ytterligare på senare tid. Nasrin Sotoudeh har genom sin långa kamp för det fria ordet – som advokat och skribent – visat både ett enastående mod och att förtrycket av yttrandefriheten i längden aldrig kan vinna, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska pen.

Nasrin Sotoudeh greps återigen den 13 juni 2018 i sin bostad i Teheran. Återigen är Sotoudeh anklagad för regimfientliga aktiviteter och propaganda samt konspiration för att skada den iranska staten. Detta är anklagelser som kan leda till ett fängelsestraff på fem år.

Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003 samt nära vän och kollega till Sotoudeh, kommer att ta emot priset i hennes ställe av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Prisutdelningen äger rum på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november, meddelar Svenska pen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV