Startsida - Nyheter

#metoo: Rättsskyddet för kan stärkas för prostitutionens offer

Efter en artikel om #metoo-uppropet #intedinhora i Svenska dagbladet (SvD) öppnar justitieminister Morgan Johansson (S) för en översyn av sexköpslagen med syfte att stärka rättsskyddet för personer i prostitution.

Enligt Johansson innebär samtyckeslagen som trädde i kraft i juli ett stärkt skydd. En sexköpare som struntat i att någon inte deltagigt frivilligt kan dömas för övergreppet. Redan nu arbetar justitiedepartementet med ett förslag om skärpta straff för köp av sexuell handling av barn, där böter tas bort ur straffskalan och maxstraffet höjs från två till fyra år. Med anledning av SvD:s frågor säger han att även ytterligare åtgärder kan bli aktuella.

”När sexköpslagen skärptes 2011 klargjordes att sexköp kan innebära att prostituerade ges brottsofferstatus, till exempel om den prostituerade är offer för människohandel. Jag utesluter inte en översyn av brottsofferstatusen för prostituerade för att ytterligare stärka skyddet”, skriver Johansson i en kommentar till SvD.

SvD har gått igenom kraven från fler #metoo-upprop, och hur företrädare för uppropen ser på vad regeringen gjort med kraven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV