Nyheter

Hård kritik mot världsledare för hatisk retorik mot journalister

Inför Internationella dagen för att stoppa straffriheten vid brott mot journalister utfärdade FN-experter en stark uppmaning till världens nationer att säkerställa att ansvar utkrävs för våld, försvinnanden och mord. De kräver att regeringarna agerar så att attackerna ska kunna motverkas och stoppas och menar att politiska ledare måste se och upphöra med sin egen roll i det förgiftade klimat som främjar våldet.

”Journalister världen över står inför hot och attacker, ofta uppviglade av regeringsföreträdare, organiserad brottslighet eller terroristgrupper. Politiska ledare uppmuntrar genom att beskriva reportrar som ”folkfiender” eller ”terrorister”. Hundratals journalister grips eller tvingas försvinna på grund av sitt arbete. Regeringar övervakar journalister och undergräver digital säkerhet som ett led i de dagliga attackerna på fria och oberoende medier. Pressfrihetsorganisationer uppskattar, lågt räknat, att dussintals journalister har dödats bara detta år.”

Det senaste exemplet på staternas misslyckande är mordet på saudiska journalisten Jamal Khashoggi, och FN-experterna kräver en oberoende, transparent och trovärdig utredning som godkänns av, och rapporteras till FN.

”Allt annat än en fullständig utredning, erkänd som sådan av det internationella samfundet, vore en skymt mot regeringens anspråk på engagemang för journalisters säkerhet”, skriver FN-experterna – FN särskilda rapportörerna David Kaye, gällande åsikts- och yttrandefrihet, och Agne Callamard, för utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar on extrajudicial samt Tae-Ung Baik, Bernard Duhaime, Houria Es-Slami, Luciano Hazan och Henriks Mickevičius från arbetsgruppen om påtvingade eller ofrivilliga försvinnanden.

En regeringsföreträdare som lyft frågan om journalisters säkerhet är Sveriges utrikesminister Margot Wallström. I en artikel i fackförbundstidningen Journalisten beskriver även hon en oroande utveckling där mord på journalister, i nio fall av tio, begås ostraffat. Hon konstaterar också att:

”Kvinnliga journalister är särskilt utsatta för våld, hot och trakasserier. Därför har Sverige valt att prioritera denna fråga. Vid ett internationellt möte om hot och hat mot kvinnliga journalister i Stockholm väcktes idén om ett internationellt center som stödjer medieorganisationer och kvinnliga journalister som utsätts för hat och hot. Därefter har Utrikesdepartementet gett projektstöd till medieinstitutet Fojo för att undersöka möjligheterna för att etablera ett sådant center.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV