Startsida - Nyheter

Rekordmånga kvinnor till beslutsfattande poster i USA

Som väntat tar Demokraterna över majoriteten i USA:s representanthus, medan Republikanerna får majoritet i senaten. Valresultatet visar spår av stödet från en växande organiserad kvinnorörelse i landet som trotsar president Donald Trums styre. Valresultatet med många kvinnor som också tillhör minoritetsgrupper tyder på en förändring av etnicitets- och könsbalansen framför allt i representanthuset och i styret av några delstater. Framgångarna kan komma att prägla den politiska retoriken och maktbalansen i landet.

Med allt fler kvinnor som deltog i tisdagsvalet, både som väljare och som kandidater, har också amerikanska kvinnor med rötter i Mellanöstern, Latinamerika, Asien och Afrika för första gången valts till olika poster. För första gången har kvinnor från USA:s urfolk och flera öppna hbtq-personer, liksom muslimer och judar, valts in i beslutsfattande positioner.

I Colorado vann Jared Polis och nu är landets första judiska öppet homosexuella guvernör. Demokraten Janet Mills, är första kvinna som guvernör i Maine, demokraten Michelle Lujan Grisham är den första latina-kvinna som valts till guvernör i landets historia. I det autonoma amerikanska territoriet Guam, har Lou Leon Guerrero valts in som första kvinna på Guams guvernörpost.

Demokraternas Veronica Escobar och Sylvia Garcia från Texas har latinamerikansk bakgrund, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, 29 år, blir den yngsta kvinnan någonsin som valts in till representanthuset. Demokraten Abby Finkenauer, 29 år, från Iowa är den första kvinnan från delstaten som blir invald i representanthuset och Marsha Blackburn, är den första kvinnan som blir invald som senator för Tennessee. Den första svarta kvinnan från Massachusetts att väljas in till representanthuset är demokraten Ayanna Pressley.

I Michigan och Minnesota vann palestinsk-amerikanska Rashida Tlaib och Ilhan Omar, blev den första somalisk-amerikanskan i representanthuset. De är de första muslimska kvinnorna att ta plats i representanthuset.

Sharice Davids i Kansas tillsammans med Deb Haaland från Minnesota är de första urfolks-kvinnorna som blir kongressledamöter. Sharice Davids är öppen homosexuell och därmed Kansas första hbtq-person i representanthuset.

Även Republikanerna valde fler kvinnor till kongressen. I Kalifornien vann republikanen Young Kim och är nu landets första kvinna med ursprung i Korea i representanthuset. I South Dakota, blev Kristi Noem den första kvinnan som valts till delstatens guvernör.

Valresultatet visar på ett historiskt högt valdeltagande. Uppskattningsvis deltog 113 miljoner på tisdagens val, vilket motsvarar 49 procent att jämföras med 36,7 procent för fyra år sedan, skriver the Guardian. Valet präglades också av ungas röster. 68 procent av väljarna mellan 18 och 24 år valde Demokraternas kandidater, vilket betyder att de äldre (framför allt vita) i högre omfattning röstade på Republikanerna. Enligt en valundersökning som CNN gjorde på valdagen, utgör vita män 60 procent av de som röstade på Republikanerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV