Startsida - Nyheter

USA gymnastics kan läggas ner efter Nassar-skandalen

Det var i måndags som USA:s OS-kommitté, som gymnastikförbundet lyder under, tog ett steg mot att dra tillbaka förbundets tillstånd. USA gymnastics anses inte ha lyckats visa att det är kapabelt att vidta nödvändiga åtgärder för att återupprätta förtroendet efter att de omfattande sexuella övergreppen blev kända förra året då flera gymnaster offentligt vittnade om att de utsatts för sexuella övergrepp, många av dem redan som barn, av den tidigare landslagsläkaren Larry Nassar. Det har också framkommit att gymnaster larmat om övergreppen redan på 1990-talet men att de inte lyssnats på, något som möjliggjort att Nassar kunde fortsätta med övergreppen i ytterligare två decennier med hundratals offer – sammanlagt har omkring 250 personer anklagat Nassar för sexuella övergrepp. I ett öppet brev skrev Sarah Hirshland, OS-kommitténs ordförande, att ”utmaningarna som organisationen står inför är större än den är kapabel att hantera i sin nuvarande form”.

Måndagens besked innebär inte att förbundet med säkerhet kommer att förlora sitt tillstånd utan en process kommer att sättas igång som kan bli långdragen ifall inte förbundet självmant väljer att lägga ned. I annat fall ska den olympiska kommittén tillsätta ett oberoende granskningsråd som sedan ska ge sina rekommendationer till olympiska kommittén som slutligen ska rösta om en eventuell upplösning. Enligt SB nation är det mycket ovanligt att förbund blir upplösta men att det förekommit både 2005 och 2006, då handlade det om att taekwondoförbundet respektive handbollsförbundet misskötte ekonomin.


Stämmer både förbund och kommtté

Även om flera gymnaster krävt just detta, att USA gymnastics status som förbund ska dras in, finns det en oro över att USA:s OS-kommitté inte menar allvar. Även kommittén har kritiserats hårt av många gymnaster för hanteringen av Nassar-affären och flera gymnaster har stämt inte bara USA gymnastics utan även OS-kommittén. I slutet av oktober lämnade gymnasterna och systrarna Tasha Schwikert och Jordan Schwikert in en civilrättslig stämning mot både gymnastikförbundet och OS-kommittén för att ha ”möjliggjort och för att ha misslyckats med att förhindra” de sexuella övergreppen de själva och andra idrottare utsattes för av Nassar. Under en presskonferens talade de om att det inom båda organisationerna finns en kultur som inte bara inte tagit sexuella övergrepp på allvar utan att den också manat idrottare att inte tala om känslor eller att visa upp något annat än total perfektion.

– USA gymnastics och Usoc har misslyckats i sitt ansvar som institutioner att skydda unga människor som deltar i deras program, och har i stället prioriterat att vinna och att skydda sig själva, sade Jordan Schwikert, rapporterar NBC news.

I december 2017 stämde också gymnasten McKayla Maroney gymnastikförbundet för att de försökt lägga munkavle på henne genom avtal som inbegrep att hon inte fick tala om övergreppen. I våras gjorde OS-guldmedaljören Aly Raisman en stämningsansökan. Enligt Raisman utsattes hon för sexuella övergrepp på landslagets träningsanläggning i Texas, Karolyi ranch, samt under både nationella och internationella tävlingar, liksom under OS 2012. Raismans advokat John Manly sade i våras att både förbundet och kommittén ”konspirerat för att tysta offren och mörklägga en av de största skandalerna av sexuella övergrepp mot barn i historien”. ”Min högsta prioritering har varit att åstadkomma förändring så att framtida generationers idrottare ska vara tryggare”, sade Raisman i ett uttalande då.

Aly Raisman reagerar positivt på att förbundet nu kan läggas ned: ”Jag anser att detta är ett viktigt steg framåt som är nödvändigt för idrottens och idrottarnas hälsa och välmående. Förändring är inte lätt och det okända kan vara skrämmande, men vi måste göra vad som än krävs för att hindra att något sådant här sker igen. Det finns så många fantastiska, skickliga och godhjärtade människor inom den här sporten och det är dags för dem att leda oss in i framtiden.”, skrev hon i tisdags på Twitter.


Åtal en upprättelse

Flera rättsprocesser pågår just nu mot olika tidigare anställda av förbundet. I oktober greps den tidigare ordföranden för USA gymnastics, Steve Penny, misstänkt för att ha undanröjt dokument om Nassar. Dagen efter systrarna Schwikerts stämning åtalades Penny i Texas för att ha fört bort dokument som rört Nassar och träningshallen Karolyi ranch som i många år användes av USA gymnastics för landslagsträningar men som tidigare i år stängdes på grund av de övergrepp som skedde där. Penny nekar till anklagelserna men säger att dokumenten flyttats från Karolyi ranch till förbundets huvudkontor i Indianapolis. Om han fälls kan han dömas i upp till tio års fängelse. Han är nu släppt mot borgen.

Rachael Denhollander var den första att gå ut offentligt med anklagelserna mot Larry Nassar. När Steve Penny greps i oktober skrev hon på sin Facebooksida att det var ett viktigt steg för att ge alla utsatta en upprättelse: ”Steve Penny har nu gripits för anklagelser som handlar om att ha manipulerat med Larry Nassar-utredningen. Det här är för varje liten flicka som hade kunnat räddas från Larry, och från alla tränare som Penny fick varningar om, och som han sedan lade in i ett arkiveringsskåp. De är värda allt. Må rättvisan fortsätta att skipas”.

I en granskning som Indystar gjort kom det fram graverande uppgifter om hur förbundet har hanterat misstankar om sexuella övergrepp mot barn – nämligen att förbundet systematiskt underlät att polisanmäla uppgifterna om misstankarna inte kom direkt från ett drabbat barn eller dess föräldrar. I samband med en annan sexualbrottshärva inom gymnastiken vittnade Penny och hans företrädare Robert Colarossi att detta var för att inte misstänkliggöra en tränare. Om inte uppgifter om misstankar kom direkt från en drabbad eller dess föräldrar avfärdades dessa rutinmässigt av förbundet som ”hörsägen”, Colarossi har sagt att detta till och med var en policy som han ärvt av sin företrädare på posten. Steve Penny var ordförande för USA gymnastics mellan 2005 till 2017 då han avgick som en konsekvens av Nassar-skandalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV