Startsida - Nyheter

Amnesty tar tillbaka utmärkelse från Aung San Suu Kyi

Amnesty international meddelar att människorättsorganisationen tar tillbaka utnämningen av Aung San Suu Kyi som Ambassador of conscience – Amnestys högsta utmärkelse: ”Detta efter hennes svek av de värderingar hon en gång stod för.”

Den 11 november skrev Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty international, till Aung San Suu Kyi att organisationen fråntar henne den utmärkelse som hon tilldelades 2009.

”I sitt brev uttryckte Kumi Naidoo Amnestys besvikelse över att hon inte använt sin politiska och moraliska auktoritet för att skydda mänskliga rättigheter, rättvisa och jämlikhet i Myanmar. Som exempel använda han hennes uppenbara likgiltighet inför de vidriga övergrepp som Myanmars militär gjort sig skyldig till, och den ökade intoleransen för yttrandefrihet i landet”, skriver Amnesty international i ett pressmeddelande, där följande citat ur Naidoos brev också lyfts fram:

Som Ambassador of conscience för Amnesty international förväntade vi oss att du skulle fortsätta att använda din moral för att stå upp mot orättvisor var du än såg dem, inte minst inom Myanmars egna gränser. I dag ser vi istället med bestörtning hur du inte längre är en symbol för hopp, mod och kampen för att försvara de mänskliga rättigheterna. Eftersom Amnesty International inte längre kan rättfärdiga din status som Ambassador of Conscience är det med stor sorg som vi tvingas ta tillbaka denna utmärkelse från dig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV