Startsida - Nyheter

Ny blågrön budget för Stockholms blivande region

Den 1 januari 2019 övergår Stockholms läns landsting till att bli Region Stockholm. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet bildade en ny blågrön koalition i landstingsfullmäktige efter valet. Deras budgetförslag för 2019, som presenterades den 13 november och omfattar cirka 104 miljarder kronor, prioriterar satsningar på primärvården, vårdens medarbetare, en utbyggd kollektivtrafik, minskad klimatpåverkan och psykisk ohälsa. Det framgår av ett pressmeddelande från landstinget.

Största satsningen är 1,4 miljarder under fyra år på primärvården. Vårdköerna ska kortas och fokus på primärvård öka. Bland annat ska första linjens psykiatri byggas ut. Hälso- och sjukvården får sammanlagt 64,2 miljarder kronor för 2019.

Investeringsplanen omfattar 122,7 miljarder kronor de närmaste tio åren för hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken inklusive utbyggd tunnelbana. 

Kollektivtrafiken får enligt budgetförslaget 10,7 miljarder kronor för 2019, vilket är 390 miljoner mer än i budgeten för 2018. Men SL:s månadskort i Stockholm höjs från och med årsskiftet och kommer att kosta 890 kronor i månaden.

1971 kostade SL-kortet 50 kronor.

– Eftersom att lönerna i Sverige har ökat mer än vad mätningar av konsumentprisindexet visar – innebär det även att SL lägger mer pengar på sina anställdas löner. Så sedan 1970-talet har genomsnittslönerna på SL ökat och det är även betydligt fler som arbetar för dem, säger Oskar Fröidh, transportforskare vid Kungliga tekniska högskolan till Stockholm direkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV