Startsida - Nyheter

Skattesänkningar i Stockholm, kortare arbetstid i Göteborg

Den 14 november presenterade Stockholms stads blågröna majoritet sitt budgetförslag för 2019. Drygt 46 miljarder kronor ska fördelas 2019. Den 12-13 december 2018 debatteras och beslutas budgeten i kommunfullmäktige.

– Med denna budget påbörjas nu en historisk resa med en bred och stabil majoritet, över gamla tiders blockgränser, i Stockholms stadshus. Med stockholmarnas bästa för ögonen kommer vi att genomföra vår gemensamma politik. För en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar stad: en stad med framtidstro och framtidschanser för fler, skriver gruppledarna för den blågröna koalitionen i Stockholms stadshus i Dagens industri.

Budgetförslaget innebär skattesänkning, det vill säga Stockholms första skattesänkning sedan 2013, med 16 öre.

Oppositionens partier presenterar sina budgetförslag inom kort. Feministiskt initiativ (Fi), som ingick i det tidigare styret i Stockholms stad, riktar skarp kritik mot den nya grönblåa majoritetens budget, bland annat för att de lägger ner satsningar på ökad jämställdhet och mänskliga rättigheter i Stockholm.

– Barn och kvinnor i ytterstaden kommer att betala priset för skattesänkningarna. Dessutom tar Alliansen och Miljöpartiet bort kansliet för mänskliga rättigheter och rådet för mänskliga rättigheter i dess nuvarande form. Det är oroväckande i en tid när antidemokratiska krafter växer och nationalism är på frammarsch, anser Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Fi i Stockholms stadshus.

I Göteborg presenterade det rödgrönrosa blocket delar av sitt budgetförslag. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Fi satsar på sjutimmarsdagar för anställda i kommunens äldreboenden, miljözoner och insatser för att förebygga våld i nära relationer, bland annat hedersrelaterat våld. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV