Nyheter

Nassars övergrepp var kända två decennier innan han greps

Den tidigare landslagsläkaren Larry Nassars sexuella övergrepp var kända för USA:s OS-kommitté (Usoc) två decennier innan han greps. Detta enligt dokument som i förra veckan lades fram genom Aly Raismans stämningsansökan mot Nassar, OS-kommittén och mot USA:s gymnastikförbund (USA gymnastics) med flera. Enligt ett edsvuret vittnesmål från Kathy Scanlan som var ordförande för USA:s gymnastikförbund mellan 1994 och 1998 ska hon ha varnat OS-kommittén om att Nassar genomförde övergrepp mot gymnaster kort efter att hon tillträdde på posten, rapporterar the New York times. Enligt Scanlan ska hon ha uppmanats att inte följa den uppsatta policyn för att utreda misstänkta sexuella övergrepp.

Det var i mars i år som Aly Raisman lämnade in en stämningsansökan i vilken hon menade att gymnastikförbundet och OS-kommittén ”kände till eller borde ha känt till” Larry Nassars många övergrepp. Hennes advokat sade då i ett uttalande att USA gymnastics och USA:s OS-kommitté försökte dölja Nassars övergrepp ”och försökte skrämma Raisman och andra offer till tystnad”. I december 2017 stämde gymnasten McKayla Maroney gymnastikförbundet för att de försökt lägga munkavle på henne genom avtal som inbegrep att hon inte fick tala om övergreppen. Aly Raisman var en av över hundra kvinnor som vittnade om det Nassar utsatt dem för:

– Inser du nu att vi, denna grupp av kvinnor som du så hjärtlöst förgrep dig på över en så lång tid, nu är en kraft och du inte är någonting alls. Rollerna är omvända, Larry. Vi är här, vi har våra röster och vi ska ingenstans, sade hon under en domstolsförhandling i januari i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV