Startsida - Nyheter

Afghanistans fotbollslandslag i protest mot förbundet

Det afghanska fotbollslandslagets lagkapten Shabnam Mobarez och flera andra spelare har protesterat mot Afghanistans fotbollförbunds (Aff). Detta på grund av förbundets kontrakt som innebär att de inte får betalt för att spela matcher bland annat. I ett uttalande på Twitter skrev hon nyligen att kontraktet inte bara innebär att spelarna inte kompenseras för de matcher de spelar utan även att de skulle hindras från att delta i marknadsföring eller reklam, samt annan begränsning och att de inte fått hjälp under förhandlingarna med förbundet. Då spelarna vägrade skriva under kontraktet valde förbundet att inte ta ut dem till en turnering arrangerad av Central asian football association (Cafa) som inleddes förra veckan. ”Kontraktet hade berövat mig mina rättigheter både som fotbollsspelare och som en kvinna som representerar mitt land. Jag hoppas på förändring som kommer att vara till nytta för vårt lag och för alla flickor som strävar efter att spela för Afghanistans damlandslag.”, skriver hon i sitt uttalande på Twitter.

Även Mina Ahmadi har vägrat skriva under kontraktet. På Facebook skriver hon: ”Efter all fenomenal förbättring av hela laget och det oupphörliga arbetet i att skapa en framgångsrik framtid så var jag tvungen att ta ett beslut som skulle avgöra min framtid i laget. Det är därför som jag beslutade mig att stå i solidaritet med min lagkapten, Shabnam Mobarez, och tala om den här frågan som pågått under de senaste månaderna”...”Jag bestämde mig för att inte skriva under kontraktet vilket har inneburit att jag inte bjudits in att spela Cafa-turneringen i Uzbekistan. Kontraktet skulle ha avskaffat min rättigheter som människa och som en fotbollsspelare som representerar sitt land. Jag kommer ändå att fortsätta, och att jobba tillsammans med mina systrar för att spela med ett mål om att inspirera kvinnor runt om i världen och därmed agera som en förebild för flickor och kvinnor som försöker övervinna hinder och nå sin fulla potential.”, skriver Mina Ahmadi bland annat.

I veckan anslöt sig även systrarna Mariam Ruhin och Schabnam Ruhin till protesten och skriver att kontraktet ”står i motsättning till all förståelse av jämlikhet mellan man och kvinna, självbestämmande och frihet. Det tar inte hänsyn till våra intressen som fotbollsspelare och begränsar vår kapacitet. Vi motsätter oss det här kontraktet vilket endast agerar som kontroll av oss och som förtryck och vi uppmanar liktänkande individer att stå upp sina och alla andras rättigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV