Startsida - Nyheter

På söndag firas Maryse Condé

CNN, New York times och The Guardian är några av alla de utländska medier som uppmärksammat Den nya akademiens litteraturpris. Det skapades som en reaktion på Svenska akademiens oförmåga att hantera sexuella övergrepp och därpå följande oförmåga att dela ut Nobelpriset i litteratur och har hyllats av många men också mottagit hån och förlöjliganden. Bland annat av akademiledamoten Horace Engdahl och en ledarskribent som skrev att hon skämdes mer över initiativet än den gamla Svenska akademien.

”Hur kan man skämmas över en massa litteraturälskande kulturarbetare, främst kvinnor, som går samman för att göra något nytt och innovativt- istället för att sitta och klaga och skriva och spekulera i spalt efter spalt”, kommenterar Alexandra Pascalidou, initiativtagare till det alternativa litteraturpriset, på sin Facebook-sida.

Och nu närmar sig den stora dagen då priset ska överlämnas. Sedan svenska bibliotekarier nominerat och över 30 000 personer runtom i världen röstat fyra författare vidare valde en expertjury att tilldela Maryse Condé priset. Genom crowdfunding och sponsorsamarbeten har prissumman på en kvarts miljon samlats in och förutom galan på Berns salonger i Stockholm på söndag, 9 december, hålls ett seminarium om hennes författarskap på Capitol måndag 10 december. Också på måndag besöker litteraturpristagaren elever i Rinkeby. Det var författaren Gunilla Lundgren som tog initiativet 1988 och nu kan traditionen att lussa för, och träffa, en världsförfattare, genomföras trots Svenska akademien för 30:e gången.

”Jag är bortom stolt över att ha fått vara med om att göra det omöjliga möjligt”, skriver Mian Lodalen, en av Den nya akademiens volontärer.

Aida Paridad kommer att livesända intervjuer från galan via Feministiskt perspektivs Facebooksida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV