Startsida - Nyheter

Undermålig budget enligt miljöorganisationer

Flygskatten ska bort, bensinskatten sänkas och stödet till solceller minskas. Sammantaget försvinner 2,1 miljarder kronor från miljö och naturvård i M och KD:s budget jämfört med övergångsregeringens förslag. Greenpeace Sverige har sammanställt skillnaderna mellan de olika förslagen.

– M och KD:s budget är en total miljöslakt. Den är oerhört oansvarig, inte minst på grund av klimatförändringarna. De skär ner på såväl naturvård av den svenska skogen, som viktiga klimatinvesteringar. M och KD:s budgetförslag slår undan benen för miljö- och klimatarbetet i den tid av ökande global uppvärmning. Det är inget annat än en miljö- och klimatkatastrof. Det är också djupt olyckligt att detta sker samtidigt som det just nu pågår förhandlingar under klimatmötet COP 24 om ambitionsnivåer vad gäller klimatarbetet globalt. Sverige måste ta ledartröjan men detta budgetförslag är undermåligt, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige som inte är ensamma i sin kritik.

Ett historiskt svek kallar Fältbiologerna M och KD:s ”miljöfientliga” budget och det faktum att den röstades igenom med SD:s stöd, samt C och L:s tolerans.

Naturskyddsföreningen menar att åtgärder som slopad flygskatt och utökade dieselsubventioner till jordbruket försvårar omställningen till ett fossilfritt samhälle. Anslaget för inventering av nyckelbiotoper avskaffas, vilket påverkar miljö- och naturvården. Naturskyddsföreningen konstaterar också att det blir dyrare att anordna naturguidningar i skyddade områden när momsen för naturguider ökar från dagens 6 procent till 25 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV