Nyheter

Arbetsmiljöverket larmar om arbetsvillkoren i socialtjänsten

Allvarliga och långvariga brister i arbetsmiljön för socialsekreterare bekräftas i ny rapport från Arbetsmiljöverket. 145 socialkontor i hälften av Sveriges kommuner har inspekterats och samtliga har fått krav på förbättringar.

Enligt Arbetsmiljöverket har arbetsbelastningen inom socialtjänsten varit alarmerande hög i många år. Därför gjorde myndigheten en treårig insats i syfte att uppmärksamma arbetsgivare på problemen i syfte att förbättra förhållandena. Socialkontoren i de 145 kommunerna har fått 1 088 besök. 1 101 krav på åtgärder och 23 förelägganden om vite har utfärdats.

”Tillsynen visar att arbetsrelaterad sjukfrånvaro och psykisk ohälsa hos socialsekreterare är hög, men också uppseendeväckande hög personalomsättning, med tydliga tecken på flykt från arbetsplatsen och till viss del från yrket.”

Vanligaste kraven på åtgärder:

  • Balans mellan krav och resurser vad gäller arbetsbelastning

  • Rutiner för att jobba systematiskt med risker i arbetsmiljön

  • Minska risken för hot och trakasserier

  • Ökad kunskap hos chefer och arbetsledare om organisatorisk och social arbetsmiljö

Mer än var tredje person inom yrket uppger att de blivit utsatta för våld eller hot om våld.

– Socialsekreterare drar sig för att rapportera om händelserna av rädsla för att göra sina egna tillkortakommanden synliga. Under inspektionerna har vi fått höra att ”Lite ska man tåla – det ingår i arbetet”. Under inga omständigheter är det acceptabelt att bli utsatt för hot eller våld i jobbet, säger projektledaren och inspektören Eva Karsten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV