Startsida - Nyheter

Högsta förvaltningsdomstolen: Tiggeriförbud i Vellinge tillåts

Det är tillåtet för Vellinge kommun att förbjuda tiggeri på vissa geografiska platser i kommunen beslutar Högsta förvaltningsdomstolen. Tidigare har länsstyrelsen hävt förbudet med hänvisning till att kommunen inte visat på att tiggeri har orsakat ordningsstörningar. Högsta förvaltningsdomstolen anser dock att det inte är nödvändigt för kommunen att visa på detta: ”Härvid krävs inte att kommunen genom viss utredning visar att något har kommit att utgöra en störning av viss omfattning eller grad för att den aktuella företeelsen ska få regleras. Om ett sådant krav uppställs skulle en kommun inte kunna införa föreskrifter i förebyggande syfte avseende sådant som typiskt sett kan innebära störningar.”, skriver domstolen på sin hemsida.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ, skriver i en debattartikel i Dagens samhälle att hon är bestört över domen och menar att den är ett tecken på att antiziganism och högerextremism normaliserats i Sverige, samt kräver fattigdomsbekämpning i stället för förbud: ”Tiggeriförbud är ett sätt att skuldbelägga fattiga och redan utsatta. Det är inte att tro på alla människors lika värde och rättigheter. Vi bör i stället arbeta med fattigdomsbekämpning och säkerställa att allas mänskliga rättigheter respekteras.”

Tilda Pontén, människorättsjurist på Civil rights defenders, ifrågasätter domen på Twitter: ”Dom om lokalt tiggeriförbud: Högsta förvaltningsdomstolen sätter praxis som ignorerar rättighetsskyddet i både grundlag och Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna.”, och hänvisar till att tiggeri ”omfattas av skyddet för yttrandefrihet”.

Enligt Expressen finns bara en tiggare i Vellinge. Flera andra kommuner väntas nu följa Vellinge kommuns exempel och förbjuda tiggeri.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV