Startsida - Nyheter

Jämställdhetspolitiken blir återigen utan myndighet

På måndagen röstades förslaget att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten igenom i arbetsmarknadsutskottet genom betänkandet om utgiftsområdet för jämställdhet och nyanlända invandrares etablering. Detta trots den skarpa kritiken mot förslaget och att 30 000 skrivit under ett upprop mot nedläggningen bara under helgen. Uppropet hålls öppet för fler underskrifter

Onsdag den 19 december kommer sakområdena i budgeten att debatteras och tas upp till omröstning också i riksdagen. Det formella beslutet måste fattas av regeringen, konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Jag respekterar beslutet, men är förstås väldigt besviken. Mina tankar går först och främst till våra medarbetare, som har flyttat från olika delar av Sverige och investerat sin kompetens i jämställdhetsarbetet. Det är jag väldigt ledsen för, säger generaldirektör Lena Ag i ett pressmeddelande.

Hon drar också slutsatsen att de fördjupade analyser av jämställdhetspolitikens olika områden som skulle genomföras under kommande år nu inte blir av.

– En nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten minskar avsevärt möjligheten till långsiktighet, samordning och effektivitet i jämställdhetsarbetet, vilket var intentionen med myndigheten. Jag är också bekymrad för vad som kommer att hända med våra uppdrag kring jämställdhetsintegrering, mäns våld mot kvinnor, uppföljningen av metoo-uppropen, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution och människohandel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV