Startsida - Nyheter

Konservativa tar makten med högerextremt stöd i Andalusien

”Inte ett enda steg bakåt. Kvinnors rättigheter är inte förhandlingsbara.” Orden är Yolanda Besteiros. Hon är ordförande för progressiva kvinnors federation (FMP), en av de över 100 feministiska organisationer i Andalusien som undertecknade ett manifest mot det högerextrema partiet Vox krav för att stödja en regeringskoalition i den spanska delstaten mellan nationalistiska Ciudadanos (Cs) och högerpartiet Partido popular (PP).

Socialdemokratiska PSOE gjorde sitt sämsta val någonsin i regionen och är fortfarande största parti, men har förlorat makten efter 40 års obrutet styre då även vänsterpartiet Podemos backade tre mandat. Tillsammans har de tre högernationalistiska partierna nu absolut majoritet med 59 av de 109 mandaten i delstatsparlamentet och på onsdagseftermiddagen undertecknade PP två separata överenskommelser, en med Vox och en med Cs, som vägrat förhandla med Vox och tar avstånd från partiets populism.

Avtalen undertecknades sedan Vox backat från några av sina mest kritiserade krav, som att återförstatliga skolan, vården och rättsväsendet, upphäva lagar för jämställdhet och mot könsrelaterat våld och diskriminering av hbtq-personer, slopa stöd till invandrare och feministorganisationer samt halvera budgeten för regional public service-tv. Vad partiet har fått igenom som kan få betydelse är ett familjedepartement och fritt skolval.

Enligt avtalet med Vox förbinder sig den nya delstatsregeringen också att upprätthålla rådande migrationslagstiftning, att undvika beslut som kan ”locka migranter” och att bekämpa människosmugglarligor. Men partierna tolkar avtalet olika, rapporterar Diario sur. Enligt Javier Ortega Smith, generalsekreterare för Vox, innebär det deportering av de 52 000 ”irreguljära migranter” som partiet uppskattar befinna sig i Andalusien.

Serigne Mamadou, senegalesisk migrantarbetare i Sevilla, har i en videoinspelning på Facebook ifrågasatt den xenofoba retorik som Vox partiledare Santiago Abascal använder sig av, liksom partiets brist på konstruktiva förslag för de arbetare håller på att vräkas i området och menar att det vore bättre att prata med bankerna. I videon är Mamadou på sitt arbete i jordbruket, klockan är runt sex på morgonen och det är tre minusgrader.

– Det här är vad vi invandrare gör, vi arbetar för att vår familj ska kunna äta. Vi kommer inte hit för att stjäla, använda droger eller göra något ont mot någon, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV