Startsida - Nyheter

Könsobalans bland chefredaktörer på Sveriges största tidningar

När medieforskaren Maria Edström senast sammanställde chefredaktörerna på de 15 största dagstidningarna i oktober 2018 var endast 3 av dem kvinnor. Hon talade nyligen på EU-kommissionens möte Women and the media i Paris och lämnade en rapport om läget i Sverige, där hon konstaterar att svenska nyhetsmedier fortfarande släpar efter när det gäller jämställdhet.

– För några år sedan såg det annorlunda ut, flera kvinnliga chefredaktörer har lämnat. Det här är en påminnelse om att om man inte tänker på de här frågorna så hamnar man lätt här, med män i toppen, säger Maria Edström, till Journalisten.

I nyhetsinnehållet har kvinnor varit konstant underrepresenterade kring 30 procent sedan Sverige 2000 började delta i de regelbundna mätningar, bland annat de som görs inom ramen för Global media monitoring study (GMMP) och presenteras i rapporten Räkna med kvinnor.

– Men statistiken på nationell nivå döljer att det finns stora skillnader mellan redaktionerna. Flera svenska medier jobbar väldigt framgångsrikt med att öka andelen kvinnor i nyheterna. DN har en genusbot där alla reportrar kan se sin egen kvot, och SVT Umeå har för tredje året i rad haft 50/50 kvinnor och män, säger Edström som också konstaterar att redaktioner mäter på olika sätt, och sällan redovisar resultaten öppet.

Även Rättviseförmedlingen har under tre års tid genomfört granskningar av könsbalansen i nyhetsutbudet, och även tittat på hur stor del av nyhetssubjekten som har utomnordisk bakgrund. Men nu lägger organisationen ner verksamheten. Samtidigt har Fanzingo och A-märkt startat en ny kampanj för att skapa förändring när det gäller vilka berättelser och perspektiv som ryms i nyheterna. Ambitionen är att skapa ett verktyg likt det som initiativtagaren Ellen Tejle lanserade i filmens värld och uppmärksammats för globalt. Bland annat är hon en av de som brittiska BBC listat som mest inflytelserika i världen 2018.

Public service-bolagen har sedan 2014 ett uppdrag att jobba med jämställdhet i utbudet, men det finns ingen instans som jobbar samordnande med övriga medier. Maria Edström menar att Jämställdhetsmyndigheten, Nordicom eller Myndigheten för press, radio och tv skulle kunna göra om de fick ett sådant uppdrag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV