Startsida - Nyheter

Rehab för endometriospatienter fokus i ny studie

En ny patientstudie som inleds under våren ska undersöka hur endometriosdrabbade ska kunna komma tillbaka i arbete genom arbetsinriktad rehabilitering.

– Dagens rehabiliteringsstöd räcker inte för en stor grupp kvinnor med endometrios. Vi ser att många faller tillbaka i sjukskrivning. Vår förhoppning är att läkemedelsbehandling i kombination med en mer långsiktig, arbetsinriktad rehabilitering ska minska sjukskrivningarna och bidra till att kvinnorna mår bättre, säger Matts Olovsson, överläkare och forskare på kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Studien kommer att dela upp patienterna i två grupper där den ena förutom smärtbehandling också ska få rehabstöd för att återgå i arbete, den andra gruppen kommer utöver det få ”träning i kommunikation och problemlösning på arbetsplatsen samt fysisk träning för att klara prioriterade arbetsuppgifter”. I studien ska även arbetsgivare få utbildning. Vid svåra smärttillstånd behandlas endometriospatienter ofta med opioider. Enligt Matts Olovsson har längre opioidbehandling en koppling till låg arbetsåtergång, vilket i sin tur kan leda till större risk för utveckling av beroende.

– Långa sjukskrivningsperioder innebär inte sällan att man blir ensam och tappar kontakten med vänner. Vissa kvinnor tvingas flytta hem till föräldrarna eftersom de inte har råd med egen lägenhet. Med ett mer kvalificerat stöd under längre tid hyser vi förhoppning om att fler kvinnor ska kunna ha kvar eller återfå arbetsförmågan.

Studien kommer att genomföras på endometriosmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Ekeby hälsocenter och finansieras av Vetenskapsrådet och Afa försäkring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV