Startsida - Nyheter

Utbredd sexism i Frankrike enligt ny rapport

Frankrikes jämställdhetsråd har publicerat sin första rapport om sexismen i landet, ett resultat av lagen om jämställdhet och medbogarskap som stiftades i slutet av januari 2017. Utgångspunkten är en bred definition av sexism, som en ideologi byggd på föreställningen att kvinnor är underlägsna män, med en rad uttryck från könsstereotypa skildringar till våldtäkter och mord.

Fyra av tio kvinnor i rapporten uppger att de nyligen utsatts för en orättvisa eller förödmjukelse på grund av sitt kön. Endast 3 procent av kriminaliserade uttryck för sexism anmäls. Av de anmälda fallen leder bara vart femte till fällande dom. Sexistisk humor är utbredd. 40 procent hade under 2017 hört åtminstone ett sexistiskt skämt.

1,2 miljoner kvinnor utsattes för sexuella trakasserier samma år, men bara fyra fall ledde till fällande dom. Det franska jämställdhetsrådet kräver att en nationell handlingsplan mot sexism lanseras för att främja en jämställdhetskultur. Handlingsplanen skulle gälla de kommande tre åren och innehålla fem huvudsakliga åtgärder:

  • Bättre granskning av sexismen genom finansieringen av en årlig enkät.

  • Minska sexismen genom informationskampanjer, utbildning av yrkesverksamma, särskilt inom massmedier, kultur och kommunikation, samt inrättandet av en nationell dag mot sexism.

  • Trycka tillbaka sexismen genom att ställa fler förövare till svars, vilket kräver utbildning av yrkesverksamma inom säkerhetsområdet och rättsväsendet.

  • Stödja sexismens offer genom stärkt finansiering av kvinnorättsorganisationer.

  • Garantera neutral politik fri från sexism på alla områden, avsätta offentliga resurser för ändamålet, upprätta en diplomatisk feminism, på kort sikt genom främjandet av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i G7-länderna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV