Startsida - Nyheter

Skildring inifrån Australiens ökända flyktingläger prisas

I sex år har kurdisk-iranska journalisten och författaren Behrouz Boochani hållits fängslad i Australiens hårt kritiserade interneringscenter där asylsökande isoleras på Manus Island i Papua Nya Guinea.

Nu har hans bok No friend but the mountains tilldelats ett av Australiens mest prestigefyllda priser, vilket han inte har möjlighet att ta emot.

En paradoxal känsla, säger Boochani till the Guardian, som kommunicerat med författaren via sms, samma metod han använde för att skriva boken, en självbiografisk berättelse om försöket att resa från Indonesien till Australien och tiden som fängslad. Målet var aldrig att vinna ett pris:

– Mitt huvudsakliga mål har alltid varit att folket i Australien och runt om i världen ska förstå på djupet hur det här systemet har torterat oskyldiga människor på Manus och Nauru på ett systematiskt sätt under nästan sex år. Jag hoppas att det här priset ska öka uppmärksamheten kring vår situation och skapa förändring och sätta stopp för den här barbariska politiken.

Omid Tofighian, översättare, tog emot priset i Boochanis ställe och tror att det kommer få stor betydelse, inte bara för Australiens flyktingpolitik.

– Det här är en av de mest ondsinta formerna av nykolonialt förtryck som dominerar världen för tillfället – och att bemöta den här boken på det här sättet, och erkänna den och uppmärksamma berättelsen som den presenterar kommer att få konsekvenser för många generationer framöver, säger Omid Tofighian till the Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV