Startsida - Nyheter

Ny rapport om hinder för pappors föräldraledighet

Sverige är det land i Europa där pappor tar ut mest ledighet, och där villkoren är mest generösa. Men trots att lagen ger pappor rätt till halva föräldraledigheten tar de ut mindre än en tredjedel av dagarna jämfört med mammorna.

I ny forskning undersöker Philip Hwang, forskare i psykologi vid Göteborgs universitet, och Linda Haas, professor i sociologi vid Indiana university, USA, hinder för ett jämlikt och delat föräldraskap.

Även när det inte finns några formella hinder väljer många män att inte ta ut någon längre ledighet. Det beror bland annat på att arbetsgivare, trots formellt lika rättigheter, i praktiken behandlar föräldraskap olika beroende på kön.

− Ett av hindren som framkom var att företagen saknar planer för hur de ska ersätta den som är ledig och istället förlitar sig på en kultur av medarbetarlojalitet där arbetskamraterna täcker upp för papporna som är hemma. Männen väljer därför att ta en kortare ledighet för att inte ställa till problem för sina kollegor, säger Philip Hwang.

En annan bakomliggande orsak till att män inte upplever att de kan ta ut längre föräldraledighet än de gör är, enligt forskningen, ett antagande om att den ”ideale anställde” prioriterar sitt arbete framför familj och barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV