Startsida - Nyheter

”Den galna kvinnan på vinden” central röst i ny Jane Eyre

Uruppförandet av Tone Schunnessons dramatisering av Charlotte Brontës romanklassiker Jane Eyre, i regi av Ragna Wei, blir vårens stora premiär på Folkteatern i Göteborg.

Tone Schunnesson romandebuterade själv 2016 med Tripprapporter från 2016 och Ragna Wei har tidigare bland annat regisserat Gökboet, Processen och varit konstnärlig chef för Borås stadsteater.

– Jag har hela tiden varit tagen av Janes kamp för självständighet och mötet mellan två människor som inte kan motstå varandra trots att alla hinder står emellan dem. Relationen mellan dem berör även om en del beteenden är både extrema och osympatiska. Hjärtat har sin egen väg, säger Ragna Wei i ett pressmeddelande.

Tone Schunnesson har i sitt arbete med att omvandla boken till teaterpjäs valt att ge en starkare röst åt ”den galna kvinnan på vinden”.

– För mig handlar Jane Eyre om flera saker. Viljan och längtan att slå sig fri och bli någon! Viljan att upptäcka sig själv och världen. Det handlar också om hur man balanserar att ge sig själv till någon annan utan att fullständigt att förlora sig. Sedan har Jane Eyre en mörkare sida, som är den riktigt intressanta, som handlar om att förvara och utplåna kvinnor som uppför sig, för tiden, oförklarligt, säger Tone Schunnesson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV