Startsida - Nyheter

Tillväxtkritisk ekonomisk politik bortom vänster-höger

Ekonomi- och skatteområdet tar betydligt större plats i Feminististiskt initivs (Fi) partiprogram efter helgens kongress. Inriktningen är tillväxtkritisk och syftet social rättvisa, även globalt. Likväl röstades två motioner om att definiera partiets politik som vänster ner efter en engagerad debatt.

För att återställa skattekraften i samhället vill Fi bland annat slopa skattesubventioner för kapitalägare och höginkomsttagare. Pengarna avser Fi att använda till använda för att stärka den offentliga välfärden och stärka individers rättigheter. Samtidigt slår Fi fast att det ekonomiska systemet som helhet behöver ställas om, med utgångspunkt från ”en tydlig kritik mot tillväxt som ekonomisk dogm och arbete för arbetets skull som samhällsnorm”.

– I vår del av världen kan på längre sikt en nedväxt av den totala samhällsekonomin vara nödvändig, inte minst för att skapa utrymme för en globalt rättvisare värld. Det är många som inte gillar idén eller har svårt att föreställa sig hur. Men förändringen pågår, vi kan välja att utsättas för den eller att nyktert vidta de åtgärder som behövs för att hantera den, säger Gita Nabavi, partiledare.

På miljöområdet antogs en ny politisk inriktning som innebär att Fi ska verka för att erkänna naturens rättigheter i svensk lagstiftning.

– Ekosystem och arter har ett egenvärde och en rätt att existera oavhängigt av vad vi människor tycker att vi kan ha dem till. Och i tillägg till det är det uppenbart att miljölagstiftningar i vår del av världen i dag inte räcker för att bromsa hotet mot den biologiska mångfalden och klimatet, säger Nabavi, som också konstaterar att flera andra länder, däribland Nya Zeeland, Indien, USA, Bolivia, Ecuador och Colombia, under framför allt det senaste decenniet gett naturen en starkare rättslig ställning:

– Det är sorgligt att vi i vår kultur och vårt politiska system insisterar på att se oss själva som herrar över jorden snarare än del av den. Där har vi mycket att lära från urfolk och andra kulturer som inte sätter människan i centrum för skapelsen.

Att Fi:s ekonomiska politik står till vänster var det ingen som ifrågasatte under debatten om motionerna som ville ha en tydligare definition också i partiprogrammet. Ekonomisk-politiska talespersonen Martin Jordö sammanfattar ståndpunkterna i ett inlägg på Fi:s hemsida och konstaterar att ”den systemkritiska feminismen är en helt egen ideologi som finns till vänster och till GAL på en politisk karta, oavsett vad partiet ska benämnas”.

Gita Nabavi menar att vad tiden kräver är en ”modigare politik”, och att det är just en sådan politik som Fi-kongressen nu antagit:

– En radikal ekonomisk omställning är nödvändig för att hantera klimatkrisen och globala orättvisor. För Sverige är inte ekonomisk tillväxt som överordnat mål längre en trovärdig möjlighet, det är vi många som inser, men Fi vågar också göra politik av det för alla som också vågar tro att en annan värld är möjlig. Vår nytagna ekonomiska politiken är modig, systemkritisk och visionär.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV