Startsida - Nyheter

FN-kritik efter tillslag mot regeringskritiker Nicaragua

Bara sex dagar efter ett möte mellan företrädare för civilsamhället i Nicaragua och Michelle Bachelet, FN:s högkommissionär för de mänskliga rättigheterna, slog myndigheterna till mot en av organisationerna som var med vid mötet.

Bachelet hade uppmanat Nicaragua att säkerställa organisationernas möjlighet att utöva sin mötes- och yttrandefrihet utan repressalier, men istället kom tillslaget. Det är enligt FN-kommissionen bara ett i raden av aktioner riktade mot regeringskritiska organisationer i civilsamhället. Mellan november och december förra året blev nio icke-statliga organisationer avregistrerade, tillslag har gjorts mot mediekanaler och flera journalister gripits anklagade för bland annat terrorismrelaterade brott. 66 journalister ska till och med förra veckan ha lämnat landet, enligt rapporter som FN:s människorättskommission hänvisar till. Rupert Colville, talesperson för kommissionen, gör följande uttalande:

”Vi är extremt bekymrade över att agenter från Nicaraguas inrikesdepartement på torsdagen, enligt uppgift utan det mandat som lagen kräver, genomförde ett tillslag mot Red Nicaragüense para la Democracia y Desarrollo (allmänt känd som ’Red Local’), en koalition som omfattar 22 av civilsamhällets organisationer som arbetar över hela landet. Dokument och tillgångar beslagtogs och enligt vissa rapporter, kvarhölls två ur personalen i häkte några timmar och släpptes sedan.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV